Norvegia foloseşte gunoiul drept combustibil eco-friendly

191

Curios să aflii cum gunoiul a milioane de locuitori din Norvegia și Marea Britanie este transformat în căldură şi electricitate pentru oraşul Oslo, înlocuind cărbunele, gazul şi alte combustibile?

Centrala din Klemetsrud este cea care se ocupă de transformarea a milioane de tone de gunoi în combustibil eco-friendly pentru norvegieni. Patru tone de gunoi, spre exemplu, pot produce aceeaşi cantitate de energie cât o tonă de combustibil fosil, ceea ce este suficient pentru a încălzi o casă în Oslo timp de jumătate de an, potrivit lui Pal Mikkelsen, preşedintele agenţiei care se ocupă cu transformarea gunoiului în energie,în Oslo. Procesul prin care gunoiul devine energie este simplu; fiecare tonă de gunoi este arsă într-un incinerator, la 850 de grade, notează BBC.

Energia care se obţine din arderea gunoaielor este distribuită şcolilor şi caselor din Oslo. La capacitatea ei maximă, centrala va furniza căldură şi electricitate pentru toate şcolile din Oslo şi pentru 56.000 de locuinţe. Însă, deşi acest lucru pare atractiv din punct de vedere ecologic, Lars Haltbrekken, preşedinte al Friends of the Earth Norway, subliniază faptul că din punctul de vedere al mediului înconjurător, cel mai bine ar fi să fie redusă cantitatea de gunoi, să se refolosească ceea ce se poate refolosi, să se recicleze şi apoi, ca ultimă opţiune, gunoiul să se ardă şi să se transforme în energie.

Susţinătorii transformării gunoiului în energie cred, însă, că ceea ce face Norvegia este cea mai bună opţiune de a elimina gunoiul. Mai mult decât atât, oraşe precum Leeds şi Bristol (Marea Britanie) plătesc pentru a putea exporta gunoiul în Oslo, unde este transformat în energie. Pal Mikkelsen crede că modelul norvegian ar trebui copiat în întreaga Europă. Se pare că dacă se menţine ritmul actual, în următorii 20 de ani, nivelul de dioxid de carbon din Oslo se va înjumătăţi, făcând din capitala Norvegiei unul dintre cele mai „verzi" oraşe de pe planetă.