Acord „istoric” al miniştrilor de Finanţe UE asupra uniunii bancare

9

După 12 ore de negocieri la Bruxelles, miniștrii de finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un important acord asupra uniunii bancare, informează Mediafax. „Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric", a declarat ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, la finalul negocierilor.

„O zi frumoasă" a apreciat și ministrul german Wolfgang Schäuble, în timp ce comisarul european însărcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a catalogat-o drept „o zi memorabilă (…) de schimbări revoluţionare în sectorul financiar european".

Acordul va înlesni crearea unui mecanism unic de rezoluţie pentru gestionarea afacerilor legate de un posibil faliment al unor bănci din zona euro. Acordul este un al doilea pilon al uniunii bancare, care ar trebui să permită sectorului financiar al statelor din zona euro să evite influenţa crizelor bancare. Primul pilon, reprezentat de supervizarea unică a băncilor (prin Banca Centrală Europeană), va fi pus în vigoare la sfârșitul anului 2014, relatează Mediafax. Banca Centrală Europeană supraveghează cele mai mari 130 de bănci din Uniunea Europeană.

Acordul semnat miercuri era o măsură necesară înainte de discutarea mecanismului în Parlamentul European și înainte de adoptarea lui definitivă, înainte de alegerile europene, în mai 2014.