Americanii vor publica integral raportul privind practicile NSA

16

Un raport privind practicile Agenţiei Americane pentru Securitate (NSA), care i-a fost prezentat, în urmă cu doar câteva zile, președintelui american, urmează să fie publicat integral, informează Mediafax.

Un raport privind practicile Agenţiei americane pentru Securitate (NSA), care i-a fost prezentat, în urmă cu doar câteva zile, președintelui american, urmează să fie publicat integral, informează Mediafax.

O comisie consultativă a Preşedinţiei SUA a recomandat continuarea amplelor activităţi de spionaj ale NSA, pledând însă pentru măsuri suplimentare de protejare a datelor cu un caracter privat.

Raportul comisiei recomandă, totodată, măsuri pentru protejarea datelor telefonice şi online colectate de la cetăţeni de către agenţii NSA. În plus, comisia ar recomanda revizuirea listei liderilor politici străini monitorizaţi în prezent de NSA.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Jay Carney, a justificat publicarea raportului ca o măsură de răspuns la diseminarea unor „informaţii false" în presă despre acest document.

Dezvăluirile făcute de fostul colaborator al serviciilor secrete Edward Snowden au produs tensiuni în relaţiile cu unii dintre aliaţii Statelor Unite, a recunoscut Administraţia americană, prin purtătorul de cuvânt. Cea mai recentă acuzaţie a fost aceea că, prin NSA, Statele Unite au interceptat convorbirile a nu mai puţin de 60 de milioane de spanioli, într-o singură lună. Mai aprinse însă au fost discuţiile după ce o publicaţie germană a susţinut că NSA a interceptat convorbirile cancelarului german, Angela Merkel, încă din anul 2002.