Avertisment OCDE: Nori negri deasupra economiei globale

289

Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), reunită la nivel ministerial la Paris, lansează un semnal de alarmă solicitând ţărilor puternic industrializate să nu se mai mulţumească doar cu o creştere economică modestă. Economia mondială nu a ieşit încă din criza în care a intrat cu opt ani în urmă, constată experţii organizaţiei.

Avertismentul OCDE ar trebui luat în serios, fiindcă sugerează faptul că încep să se adune din nou nori negri deasupra economiei mondiale. Analizele şi previziunile acestui organism sunt importante, în condiţiile în care organizaţia este formată din 34 de ţări, mai toate acestea fiind puternic industrializate şi având în comun sistemul democratic precum şi economia de piaţă, anunţă RFI.

Pentru anul acesta, OCDE prevede o creştere economică mondială doar de 3%, cifră considerată destul de „slabă”. Nici anul viitor lucrurile nu stau cu mult mai bine, în condiţiile în care previziunile sunt de 3,3%. În ultimii ani, spun experţii organizaţiei, motorul economiei mondiale s-a aflat în ţările emergente, care au afişat un tonus economic important, cum a fost situaţia Braziliei. Problema este că acum și aceste economii pierd viteză, iar marile puteri industriale nu au preluat ştafeta. Dintre giganţii asiatici, India merge în continuare foarte bine, cu un ritm de 7,5%, în timp ce China se află pe „tobogan”: 6,9% anul trecut, 6,5 în prezent, și 6,2 este previziunea pentru anul viitor. Nici Statele Unite nu au motive prea mari de încântare. Previziunile indică o creștere de 2,2% în 2017, însă nu este suficient. „Economia SUA este o locomotivă pentru planetă. Însă este o locomotivă mai mică ce trage un tren mai lung”, spunea OCDE cu câteva luni în urmă.

Unii ar putea obiecta că aceste cifre nu sunt atât de negre din moment ce indică totuși o creștere. Însă în spatele cifrelor se profilează de fapt o stagnare economică, de unde şi sugestiile OCDE că sunt necesare noi măsuri pentru stimularea activităţii. Acest gen de avertismente nu au apărut chiar din neant. Starea economiei mondiale se înrăutăţește, avertiza încă din februarie OCDE. „Cu 3% creștere în 2016 și 3,4% în 2017, tinerii nu au cum să-și găsească locuri de muncă, pensionarii nu au cum să-și primească întreaga pensie și investitorii nu pot avea profit suficient”, spunea cu acea ocazie economista-șefă OCDE, Catherine Mann.

Viitorul este sumbru și prin prisma viitoarei generaţii de pensionari, lumea putându-se aștepta să se confrunte cu o puternică criză a pensiilor. În acest sens, o altă analiză relevă faptul că cei care se pensionează în prezent se pot aştepta să primească doar jumătate din veniturile înregistrate de cei care au devenit pensionari la începutul mileniului, scrie The Telegraph, citat de ZF. „Timp de mai mult de o jumătate de deceniu ratele dobânzii s-au menţinut la un nivel extrem de scăzut, ceea ce înseamnă că cei care au investit într-un cont de economii sau fond de pensii îşi vor vedea valoarea veniturilor la jumătate din cea înregistrată de cei care s-au pensionat în 2000“, a declarat Catherine Mann.

Niciun articol afișat