BM: Decalajul dintre ţările sărace și cele bogate crește cu câteva decenii

246

Decalajul economic dintre ţările dezvoltate și cele emergente a crescut cu câteva decenii ca urmare a scăderii ritmului de creștere al economiilor în dezvoltare. Scăderea preţurilor la materii prime a afectat și ea economiile aflate la începutul evoluţiei, având impact asupra exporturilor ţărilor exploatatoare.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia globală va avea o creştere de 2,4 puncte procentuale anul acesta, comparativ cu o perspectivă anterioară, de 2,9 puncte procentuale, exportatorii emergenţi de materii prime urmând să aibă o expansiune de doar 0,4% – faţă de 3,2% în anul 2013.

Decalajul ar urma să se creeze pe fondul unei premiere economice pentru secolul al XXI-lea: incapacitatea economiilor emergente și a celor în curs de dezvoltare de a reduce semnificativ diferenţa de venituri, comparativ cu ţările bogate, mai ales cu SUA. Analiști citaţi de Mediafax detaliază că, „dacă înaintea crizei media pieţelor emergente ar fi urmat să atingă nivelurile de venit ale unui stat dezvoltat într-o generaţie, scăderea ritmului creşterii economice în ultimii ani a extins perioada de recuperare a diferenţei cu câteva decenii”.

Mai exact, cu cinci ani înaintea crizei financiare din 2008, pieţele emergente ar fi avut nevoie de o medie de 42,3 ani pentru a atinge nivelul PIB-ului raportat la cap de locuitor din Statele Unite, conform studiului Băncii Mondiale. În ultimii trei ani însă, decalajul a crescut la 67,7 ani, ca urmare a încetinirii ritmului de creștere sau a recesiunii înregistrate în ţările cu economii emergente.

Efectele acestui decalaj se vor face resimţite prin deficite fiscale, reducerea valorii monedelor naţionale și dilemele politice care rezultă din acestea. Eforturile de combatere a sărăciei vor fi și ele afectate de scăderea economică.