Bogaţii lumii vor să trăiască până la 100 de ani

310

Mai mult de jumătate dintre investitorii înstăriţi din întreaga lume estimează că vor atinge vârsta de 100 de ani, considerabil mai mult faţă de speranţa de viaţă în ţările dezvoltate, se arată într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută.

UBS Investor Watch a intervievat 5.000 de persoane cu active de cel puţin un milion de dolari, din zece ţări și a descoperit că 76% dintre investitorii germani, urmaţi de 68% dintre elveţieni și 67% dintre mexicani cred că vor ajunge la vârsta de 100 de ani. Un participant la sondaj în vârstă de 28 de ani, din Elveţia, a declarat că „dacă ar putea să își dea toată averea pentru a trăi veșnic ar face-o”. La polul opus se află investitorii din SUA.

Studiul arată nouă din zece investitori consideră că „sănătatea este mai importantă decât averea” și tot atâţia îşi reconsideră cheltuielile şi fac investiţii pe termen lung pentru a-şi finanţa longevitatea. Întrebaţi de UBS cât de mult din averea lor sunt dispuşi să cheltuiască pentru „a-şi garanta prelungirea vieţii cu cel puţin zece ani”, răspunsul a variat în funcţie de avere. Investitorii care abia au devenit milionari, cu o avere netă de maximum 2 milioane de dolari, ar fi dispuşi să renunţe la o treime din avere pentru a-şi prelungi viaţa, iar investitorii cu peste 50 de milioane de dolari ar fi dispuşi să renunţe la jumătate din avere.

Costurile de îngrijire a sănătăţii reprezintă cea mai mare îngrijorare printre cei intervievaţi de UBS, 52% fiind îngrijoraţi de creșterea facturilor medicale. În plus, 35% se îngrijorează că vor avea mai puţină avere pentru moștenitorii lor și 33% se tem că vor fi nevoiţi să muncească mai mult pentru a-și menţine stilul de viaţă. Două treimi dintre investitori spun că intenţionează să lucreze o perioadă de timp îndelungată pentru a-şi asigura o pensie confortabilă.

La nivel global, speranţa medie de viaţă în 2015 a fost de 71 de ani și patru luni, conform ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cea mai mare speranţă de viaţă a fost de 87 de ani și trei luni, înregistrată în Japonia. Pentru majoritatea ţărilor cu venituri ridicate, speranţa de viaţă este de aproximativ 80 de ani, cinci ţări din lume mândrindu-se cu cei mai mulţi „nemuritori”. Pe primul loc se află Japonia cu o speranţă de viaţă de 83 de ani, urmată de Singapore cu același procent, Spania cu 82,8 ani, Elveţia cu 82,2 ani și Coreea de Sud cu 81 de ani.

În România, conform statisticilor Băncii Mondiale, speranţa de viaţă este de 74,96 de ani. „România are un decalaj de 7-8 ani la speranţa de viaţă faţă de alte state din Europa de Vest. (…) Valorile cele mai mici ale speranţei de viaţă la naştere sunt în ţările excomuniste, cu valori mai îngrijorătoare la bărbaţi. Dacă dorim o creştere a speranţei de viaţă, aceasta nu se poate face decât prin schimbări sociale şi economice”, a explicat profesorul Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române, notează Ziarul Financiar.

Speranţa de viaţă crește odată cu înaintarea în vârstă, datorită progreselor sociale, economice și medicale, așa cum arată OMS. În 2011, Departamentul de Muncă și Pensii din Marea Britanie a constatat totuși că șansele de a atinge pragul de 100 de ani sunt de doar 29,9% pentru cineva născut în 2011, ultimul an inclus în studiu. Însă, după cum arată un studiu publicat în jurnalul JAMA în 2017, oamenii bogaţi trăiesc mai mult decât cei săraci, iar „decalajul privind speranţa de viaţă” este bazat pe discrepanţele socioeconomice. Concluzia s-a bazat pe discrepanţa constatată între persoanele din zonele bogate ale SUA și cele din zonele sărace, primii având șansa să trăiască cu cel puţin 20 de ani mai mult decât ceilalţi.

Și această discrepanţă este în creștere. „Bogaţii se bucură de o longevitate fără precedent. (…) Din 2001 până în 2014, cei mai bogaţi americani au câștigat aproximativ cinci ani de longevitate, în timp ce speranţa de viaţă pentru săraci a scăzut”, notează Vox Media, pe baza unui studiu din 2016.

Cei mai bogaţi 1% din populaţia globului deţin jumătate din averea lumii, potrivit unui raport al Credit Suisse din 2017, care a evidenţiat decalajul tot mai mare dintre populaţia foarte bogată și restul lumii. Potrivit aceluiași raport, săracii se regăsesc în majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare, mai mult de 90% dintre adulţii din India și Africa având bunuri care valorează mai puţin de 10.000 de dolari. „În unele ţări cu venituri mici din Africa, procentul populaţiei din acest grup de avere este aproape de 100%”, se arată în raport.