BRICS îşi fac propriu fond de urgenţă, pentru a evita FMI

12

Liderii ţărilor în curs de dezvoltare, numite BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au decis să constituie propriul fond de urgenţă (bailout), în valoare de 240 de miliarde de dolari.

Decizia vine după alegerile recente din cadrul Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, care au favorizat „vechea gardă" (SUA şi UE) şi a lăsat pe locul al doilea puterile emergente.

Fondul de urgenţă va fi insuficient pentru a preveni o catastrofă economică a celor cinci state, dar vor fi suficiente pentru a acoperi o problemă temporară. În primul rând, fondul va permite statelor să se împrumute în cazul unei crize de lichidităţi.

În al doilea rând, fondul va putea fi accesat în condiţii laxe şi fără obligaţiile stricte pe care le impun organismele financiare internaţionale (Banca Mondială şi FMI), informează Russia Between the Headlines.

În al treilea rând, fondul va fi o sursă bună de ajutor financiar alternativ pentru cele 150 de ţări ale căror produs intern brut este mai mic decât bugetul alocat acesui fond de urgenţă. Astfel, aceste ţări mici vor putea ocoli FMI şi B.M. şi se vor putea împrumuta, mai avantajos, din fondul BRICS.