Bulgarii, de trei ori mai corupţi decât restul europenilor

57

În Bulgaria au loc, lunar, circa 150.000 de cazuri de mită. Numărul este de trei ori mai mare decât media europeană, corupţia în Bulgaria fiind calificată drept o „problemă endemică", potrivit Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) de la Sofia, citat de Mediafax.

„Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii (…) Bulgaria este una dintre puţinele – dacă nu singura – ţară din Europa fără corupţie politică dovedită" de tribunale, arată CSD în acest studiu finanţat de fundaţia germană Friedrich Ebert.

Conform unui index de calcul european, corupţia din Bulgaria a fost cotată la 25 de puncte, în timp ce media europeană este de 8 puncte. Această statistică nu se reflectă însă și în evaluarea bulgarilor despre corupţia de la ei din ţară. În urma unei anchete în rândul populaţiei bulgare, reiese că persoanele chestionate consideră corupţia de două ori mai des practicată, comparativ cu media europeană, arată un raport al CSD.

România stă însă și mai rău la capitolul corupţie. Același index care a evaluat coruţia bulgară la 25 de puncte, a evaluat-o pe cea din România la 31. Doar Lituania și Slovacia mai au un nivel mai înalt de corupţie, ambele fiind cotate la 27 de puncte.