Ce a presupus din punct de vedere economic conflictul armat în Siria

36

Conflictul armat din Siria care a început acum 30 de luni şi distrugerile pe care acesta le-a provocat se ridică în prezent la 16,5 miliarde de dolari americani, potrivit premierului sirian Wael al-Halqi.

Pagubele provocate de conflictul armat au fost evaluate la 2.900 de miliarde de lire siriene (16,5 miliarde de dolari americani), iar premierul sirian a anunţat că deja există un plan de reconstrucţie, pentru care statul va solicita „împrumuturi de la ţări prietene", notează Mediafax.

Rezervele valutare ale ţării, care la începutul conflictului, în martie 2011, erau estimate la 18 miliarde de dolari americani, sunt aproape epuizate, din cauza scăderii producţiei în sectorul energetic şi a scăderii producţiei petroliere, în proporţie de 90%. Acest lucru este motivat de faptul că Siria a fost supusă unor sancţiuni internaţionale şi de faptul că puţurile sunt controlate în majoritate de rebeli.

În afară de faptul că acest conflict a provocat moartea a 115.000 de persoane, a afectat majoritatea sectoarelor economice ale Siriei.