Turcia "se îndreaptă spre islamizare"

277

Guvernul Turciei a anunţat că s-a abrogat dispoziţia care interzicea purtarea vălului islamic al funcţionarelor la locul de muncă, în numele democraţiei.

Deşi este majoritar musulmană, Turcia s-a declarat stat laic din anul 1923. După 90 de ani de la reformele pentru secularizarea statului, autorităţile au decis abrogarea interdicţiei de a purta vălul islamic în instituţiile publice, invocând „dreptul la libertatea religioasă". În domeniile poliţiei, militar şi juridic, interdicţia va rămâne în vigoare, notează adevarul.ro.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), condus de premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este un apărător fervent al respectării tradiţiei vălului în toate domeniile de activitate. Susţinătorii laicităţii sunt însă îngrijoraţi de politica internă a lui Erdogan şi acuză că abrogarea interdicţiei privind purtarea vălului este un pas important în direcţia "islamizării Turciei".

Recep Tayyip Erdogan este apreciat de către cetăţenii Turciei, deoarece de când este la putere, a redresat economic Turcia, fiind la cel de-al treilea mandat. El este asociat, ca importanţă, cu întemeietorul Turciei moderne, Mustafa Kemel Atatürk, însă diferenţa între cei doi este că, în timp ce ultimul a evitat orice implicare a religiei în deciziile statului, Erdogan pare că face exact opusul. Până în prezent, Turcia a fost un exemplu printre statele islamice, deoarece a reuşit să nu îmbine religia cu politicile statului, cu justiţia sau educaţia, dar se pare că această tendinţă se va schimba.