Corupţia din România, mai puternică decât în Botswana

18

Corupţia din România este percepută ca fiind mai puternică decât cea din state precum Rwanda, Ghana şi Botswana, conform Indexului de percepţie al corupţiei din 2010, elaborat de Transparency International.

România se află pe poziţie e egalitate la capitolul corupţie, cu ţări precum Brazilia, Cuba, Muntenegru, care au obţinut un scor de 3,7 în Indexul de percepţie a corupţiei din 2010 (IPC), alcătuit de organizaţia Transparency International (TI). State ca Rwanda (4), Ghana (4,1) şi Botswana (5,8) au depăşit ţara noastră, fiind percepute ca mai puţin corupte decât România.

Directorul executiv al TI-Romania, Victor Alistar, a declarat pentru Cronica Română, că este pentru prima dată din 2002 cand IPC intră pe un trend negativ, acest lucru fiind consecinţa stagnării efectelor politicii anticorupţie. El a subliniat că, în acest an, România a abandonat reformele sistematice cu impact şi se constată o reducere a gradului de interes al factorilor politici pentru combaterea corupţiei, ceea ce a avut ca efect scăderea în clasamentul IPC şi deschiderea unui trend negativ extrem de periculos.

În fruntea clasamentul ICP, cu un scor de 9,3, se află Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore. La polul opus sunt Irakul (1,5), Afganistanul şi Myanmar (1,4) şi Somalia (1,1).

Potrivit unui comunicat de presă al TI, sondajele folosite pentru elaborarea IPC includ întrebări legate de folosirea incorectă a funcţiei publice în beneficiu particular (luarea de mită de către oficiali pentru achiziţii publice, delapidarea fondurilor publice) precum şi întrebări care verifică validitatea şi eficienţa politicilor anticorupţie.