Haiti, Pakistan şi Nigeria sub blestemul epidemiei de holeră

19

Calitatea precară a apei potabile în Haiti, Pakistan şi Nigeria a dus la instalarea unei epidemii de holeră care ameninţă să continue să facă victime câţiva ani de-acum înainte.

Potrivit celui mai recent bilanţ, numărul celor deceselor provocate de epidemia de holeră din Haiti a ajuns la 284. Autorităţile sanitare haitiene au precizat că 3.612 persoane se află internate din cauza bolii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis ieri că epidemia de holeră din Haiti va dura mai mulţi ani înainte de a fi eradicată. "Din moment ce holera s-a stabilit solid în Haiti," a declarat Jon Andrus, director adjunct al Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS), filială regională OMS, "este clar pentru noi că nu va dispărea mai devreme de câţiva ani."

"Progresiunea rapidă a numărului de cazuri se va reduce, dar vor exista probabil noi cazuri pe viitor, acum că bacteria s-a instalat în mediu", a adăugat Andrus. La 100 de ani după ce fusese eradicată, holera s-a reinstalat în Haiti din cauza infestării apei potabile, ca urmare a inundaţiilor care au afectat regiunea în ultima vreme.

Acelaşi fenomen a afectat şi Pakistanul, unde s-au înregistrat deja 99 de victime ale inundaţiilor. Peste 60 de centre de tratament antidiareic au fost sau urmează să fie instituite în 46 dintre cele mai afectate districte ale ţării, informează OMS.

De departe ţara cea mai afectată de holeră rămâne Nigeria, care, potrivit unui raport ONU, citat de CNN, a cunoscut în ultimii ani moartea a 1.500 de persoane, din cauza bolii. Statisticile UNICEF sunt şi mai pesimiste: 1.555 morţi din 40.000 de cazuri înregistrate.

Holera este o boală care se manifestă violent prin diareee gravă şi vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului.