Criza continuă: guvernul Olandei a demisionat

162

Regina Beatrix a Olandei a primit ieri demisia guvernului, înaintată de premierul olandez Mark Rutte, însă l-a rugat pe acesta ca, pentru moment, el şi cabinetul său să îşi continue activitatea, informează Guardian.

Decizia premierului vine în urma scandalului privind reducerea deficitului public şi în urma eşecului negocierilor cu aliatul său din parlament, Geert Wilders, liderul partidului PVV, care i-a retras premierului sprijinul, lâsându-l cu minoritate în parlament.

PVV este partidul de extremă dreaptă al Olandei, care a fost acuzat în mai multe rânduri în Parlamentul European, pentru discriminarea imigranţilor est-europeni, după ce în luna februarie, aceştia au lansat o pagină de internet, unde olandezii sunt chemaţi să vorbească negativ despre muncitorii români, bulgari sau polonezi. Până în acest moment premierul Rutte a susţinut această iniţiativă a PVV.

Criza guvernamentală din Olanda pune sub semnul întrebării capacitatea ţării de a reduce deficitul bugetar, astfel încât să respecte cerinţele UE. O dată cu demisia guvernului lui Rutte, Olanda va trebui să organizeze alegeri anticipate.