Criza din Grecia se adânceşte

12

Criză profundă a Greciei şi rezultatele imprevizibile ale alegerilor ameninţă să transforme planul de salvare a ţării, adoptat pe 21 februarie, într-o amânare de scurtă durată.

Partenerii Greciei din zona euro ar putea fi tentaţi să retragă ajutorul dacă rezultatele electorale din aprilie sau mai nu vor declara câştigător pe cineva care să continue reforma cu rezultate satisfăcătoare, informează Reuters.

În acelaşi timp, nemulţumirea socială cauzată de recesiunea prelungită ar putea necesita alte măsuri politice, ţinând cont de şomajul foarte ridicat (20%) şi de faptul că FMI şi Uniunea Europeană ar putea cere măsuri şi mai austere.

„Dacă tandemul UE-FMI-Banca Centrală Europeană consideră că Grecia nu îşi ţine promisiunile şi că trebuie să adopte măsuri de austeritate suplimentare, aceasta ar putea fi picătura care va umple paharul", a declarat Ben May, jurnalist la Capital Economics.

Economia Greciei a scăzut cu 15 procente de la începutul crizei, în 2008. Până în prezent, Atena a ratat câteva ţinte fiscale şi a ajuns pe locul 90 din 142 de ţări în ceea ce priveşte indexul competitivităţii. Reputaţia nu prea bună a Greciei în implementarea reformelor atrage cu sine o bunăvoinţă scăzută din partea inspectorilor FMI şi UE, ce vor realiza rapoarte trimestriale pentru a verifica progresul sau regresul ţării.