Criza economică „de vină pentru creșterea ratei de suicid”

49

La baza tendinţei de creștere a numărului de cazuri de sinucidere înregistrate în Europa și America ar putea sta criza economică globală și problemele financiare născute de aceasta, arată o cercetare citată de BBC.

Cercetătorii de la Universităţile Oxford, Bristol și Hong Kong au analizat rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ale Centrului pentru Prevenire și Controlul Bolilor și Perspectiva Economică Mondială a Fondului Monetar Internaţional, care a cuprins 54 de ţări. Ei au evaluat impactul global generat de problemele financiare apărute în urma colapsului economic din SUA în 2008. La doar un an de la începerea crizei, rata sinuciderii în rândul bărbaţilor a crescut cu peste 3 procente, iar numărul cazurilor a fost mai însemnat în acele ţări unde numărul angajaţilor care și-au pierdut locul de muncă a fost mai mare.

În Europa, numărul cazurilor de sinucidere a crescut în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, în timp ce, în America, rata sinuciderii a crescut printre cei cu vârste între 25 și 64 de ani.

În ceea ce privește femeile, rata sinuciderii a crescut ușor doar în America, în timp ce în Europa a rămas constantă.

Cercetătorii punctează că legătura între criza financiară și creșterea ratei sinuciderilor ar putea fi una cauzală, pe fondul stresului emoţional născut de situaţia economică. Ei spun însă că nu o pot demonstra și nu exclud posibilitatea ca și alţi factori să fi contribuit la creșterea sinuciderilor.

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei britanice de caritate The Samaritans, care a pus la dispoziţie linii telefonice de urgenţă pentru persoanele care au nevoie de ajutor, susţine că nu este surprins de creșterea numărului de sinucideri din cauza crizei economice. El menţionează că tot mai mulţi apelanţi susţin că se confruntă cu probleme financiare, numărul acestora crescând de la 1 la 10 persoane în 2008, la 1 la 6 persoane la sfârșitul anului trecut.