Criza îi face pe catalani să vrea independenţa teritorială

29

Peste un milion şi jumătate de catalani au ieşit în stradă marţi, cerând separarea de Spania, chiar de ziua naţională a provinciei.

Catalunia este cea mai dinamică regiune a Spaniei, din punct de vedere economic. De aceea, locuitorii sunt nemulţumiţi de faptul că taxele pe care le plătesc ajung să finanţeze zone în care nu se depun suficiente eforturi de creştere economică. Protestatarii au acuzat Guvernul central că antrenează această provicie autonomă în spirala crizei europene.

„Dorim să fim o ţară europeană şi toţi banii noştri să rămână aici. Avem deja propria limbă, avem propria cultură şi ne-am săturat. Este destul!", a declarat unul dinre protestatari pentru Euro News.

În cei cinci ani de la debutul crizei, susţinerea locuitorilor pentru separarea de Spania s-a dublat, astăzi jumătate dintre locuitori dorindu-şi independenţa totală.

Catalunia este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană şi care are statutul de regiune autonomă. Regiunea are o suprafaţă de 31.950 km², o populaţie de 7,5 milioane de locuitori şi are capitala la Barcelona.