Curtea Constituţională din Germania votează DA pentru viitorul euro

33

Curtea Constituţională a Germaniei şi-a dat avizul pozitiv pentru fondul european de salvare, Mecanismul European de Stabilitate (MES), în valoare de 500 de miliarde de euro.

Curtea e revizuit o petiţie semnată de 37.000 de germani împotriva intenţiei cancelarului Angela Merkel de a participa la o nouă acţiune economică de salvare a ţărilor cu probleme din zona euro. Germanii se bazau pe Curtea Constituţională pentru a asigura suveranitatea politică şi economică a Germaniei, dar Curtea a decis pentru MES.

Conform verdictului, guvernul german nu poate să participe la fondul de salvare cu sume de peste 190 de miliarde de euro fără aprobarea ambelor camere din Parlament, anunţă RT.

Mecanismul European de Stabilitate a fost înfiinţat pentru a a funcţiona precum FMI. El va deveni funcţional abia când se va strânge 90% din suma totală stabilită de iniţiatori, adică 630 de miliarde de euro. Până în momentul de faţă, toate statele din zona euro aprobaseră înfiinţarea fondului şi Tratatul Fiscal, în afară de Germania.

Decizia Decizia Curtii Constitutionale a Germaniei a fost primită bine de către investitori. Moneda unică s-a apreciat in fata dolarului cu 0,4%, la peste 1,29 dolari/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, anunţă Wall-Street.