Cutremur în lumea petrolului: Familia Rockefeller iese din afaceri

1369

Familia Rockefeller este considerată a fi una dintre cele mai puternice familii din istoria Americii, dacă nu chiar cea mai puternică. John Rockefeller și fratele său William și-au construit averi impresionante în secolele XIX-XX din industria petrolieră, averi care au garantat faptul că dinastia își va păstra renumele și importanţa până în ziua de azi.

Standard Oil, compania înfiinţată de cei doi fraţi, a cumpărat rafinării rivale și companii în curs de dezvoltare pentru distribuirea și comercializarea produselor sale în întreaga lume până când a ajuns să deţină monopolul în industria petrolului, situaţie pentru care familia a început să fie atacată, și pe bună dreptate. În 1937, The New York Times scria: „El a fost acuzat de strivirea concurenţei, îmbogăţindu-se din reducerile impuse căilor ferate, mituirea oamenilor pentru a spiona companiile concurente, de încheierea unor acorduri secrete, de constrângerea rivalilor de a adera la Standard Oil Company sub ameninţarea ieșirii forţate a lor din afaceri, de construirea de averi enorme pe ruinarea altor oameni, și așa mai departe.”

Abia în 1911, la 11 ani după ce Congresul american a scos în afara legii monopolul, Curtea Supremă din Ohio a dizolvat compania lui Rockefeller, care a fost dezembratâ în mai mult de 30 de companii individuale, dintre care s-au format mai târziu giganţii Exxon şi Chevron. Divizarea companiei a dublat veniturile familiei, care a rămas oricum cu mare parte dintre acţiuni.  Mai târziu, familia a vândut o parte din acţiuni la bursă, averea personală crescând la 900 de milioane de dolari. După retragerea din operaţiunile de zi cu zi ale afacerii, și în final după predarea ei totală în mâinile fiului său, John Rockfeller și după el întreaga familie s-au reorientat către acţiuni filantropice, mai ales în domeniul medicinei, educaţiei și conservării naturii. În total, se consideră că familia Rockefeller ar fi donat 550 de milioane de dolari pentru susţinerea medicinei și artelor.

Nu ar trebui, poate, să ne mire atunci că fondurile de investiţii ale celebrei familii au anunţat că renunţă la participaţiile deţinute în cadrul Exxon, din cauza atitudinii „reprobabile moral“ a conducerii companiei petroliere, care este acuzată că minimizează impactul încălzirii globale. Familia Rockefeller va renunţa şi la participaţiile investite în sectorul carbonifer, şi la exploatarea nisipurilor petrolifere din Canada, scrie Adevărul financiar. Decizia nu este de natură să afecteze simţitor averea familiei, având în vedere că fondurile respective au active de doar 130 de milioane de dolari, dar este una care dă o lovitură simbolică puternică întregii industrii petroliere, într-un moment în care se discută despre o trecere totală la energia verde.

Cercetătorii din cadrul Exxon au identificat, încă din anii ’70-’80, pericolul încălzirii globale, și au prezentat rapoartele în faţa managerilor, care în public au negat până în zilele noastre că omul este de vină pentru asta. Abia anul trecut au ieșit în presă aceste informaţii, iar acum se derulează o anchetă în această privinţă. Se pare că, de-a lungul timpului, familia Rockefeller a cerut de mai multe ori ca Exxon să investească mai mult în energii curate, iar aceasta a fost „ultima picătură”.

Petrolul, pe ducă?

Picajul preţului la petrol a alimentat discuţia despre viitorul acestei industrii, discuţie pornită de la summitul de mediu, când liderii politici mondiali s-au pus de acord să se facă luntre și punte pentru a stopa creșterea temperaturii medii globale la un maxim de 2 grade Celsius. Domeniul energiei și transporturilor este principalul factor poluant, urmat de agricultura industrializată, un motiv pentru ca moartea petrolului pare să fie deja anunţată.

Cifrele FMI arată că scăderea din ultimele luni a preţului la combustibili nu a făcut nimic pentru stimularea creșterii economice, tocmai fiindcă „cererea internă a fost mai slabă faţă de estimările iniţiale din ţările exportatoare de petrol anul trecut”, scrie Adevărul financiar. Cererea internă slabă, cumulată cu creșterea resurselor la nivel global au dus la scăderea drastică a preţurilor, iar dacă această cerere nu se redresează la nivel mondial, pe de o parte, iar băncile centrale din ţările emergente continuă să păstreze ratele dobânzilor aproape de zero, pe de altă parte, efectele benefice ale scăderii preţului asupra economiei globale s-ar putea nici să nu se facă observate, anunţă specialiștii.