Hollywoodul, fotbalul și pastorii, în disputa căsătoriilor gay

1012

Apărătorii valorilor tradiţionale nu par că au de gând să se predea. Lupta care gravitează în jurul drepturilor comunităţii homosexuale nu s-a încheiat. O victorie importantă pentru cei care mai cred în valorile biblice putea fi obţinută în statul american Georgia. Însă reacţiile oponenţilor au fost extrem de puternice, industria filmelor și a fotbalului forţând înclinarea balanţei.

Liderii religioși nu ar trebui să fie forţaţi să oficieze ceremonii de căsătorie, încălcându-se astfel dreptul lor la liberă conștiinţă, se menţionează în proiectul de lege votat recent de legislativul din Georgia. Rezoluţia 757, formulată în urmă cu câteva zile, protejează clerul de obligaţia oficierii de servicii religioase de căsătorie pentru cuplurile de același sex. Adoptarea proiectului de lege a venit la o zi după discursul pastorului Franklin Graham, care le-a cerut creștinilor să participe activ și să ia poziţie în procesul politic, comunică Reuters.

Proiectul de lege oferă, de asemenea, dreptul organizaţiilor religioase (biserici, școli confesionale sau asociaţii) de a refuza organizarea de evenimente pentru persoane sau grupuri împotriva cărora au obiecţii de natură religioasă. Mai mult de atât, grupurile religioase nu pot fi determinate să angajeze sau să păstreze un angajat ale cărui credinţe sau convingeri contravin organizaţiei respective.

Decizia legislativului georgian nu este o premieră. Iniţiative similare în state precum Indiana și Arkansas au stârnit furtuni de critici anul trecut, forţându-i pe mulţi parlamentari să își retragă sprijinul promis în vederea trecerii proiectului de lege. „Libertatea religioasă este periculoasă”, scria cu acea ocazie Tim Cook, CEO Apple.

Bucuria unora

Mike Griffin, purtător de cuvânt al Convenţiei Baptiste din Georgia, și-a exprimat satisfacţia votului acordat în favoarea proiectului de lege. El este convins că, deși proiectul de lege nu rezolvă toate problemele în direcţia așteptată de grupurile conservatoare, este totuși un pas important în privinţa „protecţiei noastre în acord cu Primul Amendament privitor la libertatea religioasă”. Liderul religios este încântat de faptul că noua măsură sugerează că religia nu poate fi limitată doar la spaţiul privat. „Drepturile noastre la libertate religioasă nu se termină în interiorul celor patru pereţi ai bisericii”, a spus el.

Trebuie de menţionat și faptul că, în opinia taberei conservatoare, nu se susţine ideea discriminării, chiar dacă opozanţii insistă pe acest aspect. „Este greșit ca anumite persoane să fie acuzate de discriminare pentru faptul că trăiesc și își conduc afacerile în acord cu convingerile lor religioase”, a spus și Robert White, directorul executiv al Misiunii Baptiste din Georgia.

Insatisfacţia altora

Așa cum era de așteptat, adversarii legii au reacţionat, acuzând că noua situaţie creată de legislativul georgian este inadecvată, fiind cât se poate de discriminatorie împotriva cuplurilor de același sex. Proiectul  trebuie să fie semnat însă de către guvernatorul republican al Georgiei, Nathan Deal, pentru a deveni lege. Guvernatorul a spus că a fost „plăcut surprins” de faptul că parlamentarii au ajuns la un compromis cu privire la proiectul de lege, însă nu a a explicat clar dacă intenţionează să îl semneze. Totuși, pe la începutul lunii, acesta a declarat că s-ar opune oricărei măsuri care  legalizează discriminarea. Mai mult chiar, este convins că, „dacă ar fi să se aplice aceste standarde (poziţia antihomosexuală, n.r.)  la învăţătura lui Iisus, nu cred că se potrivesc”. Între timp, ceea ce era de așteptat, s-a întâmplat.  Guvernatorul tocmai a anunţat că își va utiliza dreptul de veto împotriva legii. Argumentul său este cât se poate de simplu: „Facem tot ceea ce putem pentru o viaţă mai bună pentru familiile și comunităţile noastre. Acesta este caracterul Georgiei. Am de gând să acţionez pentru ca lucrurile să rămână așa”, a anunţat guvernatorul într-o conferinţă de presă recentă.

Principala obiecţie a sa și a celor care militează pentru o societate a egalităţii orientărilor sexuale este că proiectul de lege putea fi folosit pentru a promova discriminarea împotriva cuplurilor de același sex. „Este îngrozitor că extremiștii anti-egalitate din cadrul legislativului încearcă să ignore voinţa oamenilor din Georgia”, a comentat Human Rights Campaign, o asociaţie care reprezintă interesele grupurile homosexuale.

Protestul greilor

În zilele trecute, înainte de decizia guvernatorului, mai multe corporaţii mari, printre care Delta Airlines, Coca-Cola, Google, IBM, Microsoft, Apple, semnaseră o formă de protest prin care și-au exprimat dezaprobarea faţă de noua măsură legislativă a politicienilor din Georgia, cerând guvernatorului să nu aprobe proiectul de lege. Apple chiar a solicitat fermitate din partea guvernatorului în a transmite „un mesaj clar că viitorul Georgiei este unul de incluziune, diversitate și continuă prosperitate”.

Și studiourile Disney au declarat că vor boicota orice eveniment din Georgia, în cazul în care legea va trece, pe motiv că aceasta întreţine „practici discriminatorii”. Anunţul Disney a urmat după o declaraţie formulată de Motion Picture Association of America, ce reprezintă studiourile de la Hollywood, în care se afirmă convingerea că guvernatorul nu va permite ca „un proiect de lege discriminatoriu să devină lege în Georgia”. Georgia este deosebit de vulnerabilă la criticile studiourilor de film, în condiţiile în care foarte multe filme cu buget mare au fost realizate pe teritoriul acestui stat. Conform The Washington Post, în anul 2014 Georgia a fost al treilea stat care a găzduit producţii de film, după California și New York.

Nici primarul Atlantei nu a rămas pe margine, condamnând proiectul de lege și spunând că „nu se poate exprima valoarea daunelor pentru reputaţia Atlantei și Georgiei”. Până și fotbalul a intervenit în această dispută. Liga Naţională de Fotbal a sugerat că o astfel de lege ar putea avea repercursiuni asupra încercării Atlantei de a găzdui Super Bowl în 2019 sau 2020. „Politicile NFL accentuează toleranţa și incluziunea și se opun discriminării pe criterii de vârstă, sex, rasă, religie, orientare sexuală sau orice alt standard necorespunzător”, s-a grăbit să anunţe purtătorul de cuvânt al Ligii.

Ceea ce fusese iniţial o febrilă așteptare s-a transformat într-o certitudine. Încercarea parlamentarilor de a obţine anumite drepturi religioase a eșuat.  Votul guvernatorului, dat și ca urmare a presiunilor exercitate de terţi, arată că interesele financiare sunt destul de puternice pentru a dicta schimbări de percepţie și comportament care, în urmă cu doar câţiva ani, nu erau atât de insistent contestate. Faptul că există un lobby consecvent pro-homosexualitate din partea unor puternice concerne industriale nu ar trebui să fie perceput neapărat ca o mare surpriză. Surpriza majoră provine din faptul că cei care au o altă opinie și intenţionează să rămână fideli unor valori tradiţionale riscă să cunoască pe pielea lor ce înseamnă marginalizarea. „Sunt foarte, foarte dezamăgit că guvernatorul s-a opus oferirii unei protecţii modeste pentru oamenii care mai au credinţă”, a fost concluzia sumară a unuia dintre liderii religioși.