Efectul nebănuit al crizei: dispariţia oraşelor

75

Numeroase oraşe americane rămân pustii, iar situaţia devine din ce în ce mai gravă cu trecerea timpului.

În doar o lună, trei oraşe din statul California, SUA, au intrat în faliment şi autorităţile nu pot face nimic. Din cauza faptului că instituţiile publice nu se mai pot susţine financiar, autorităţile locale au decis să închidă, rând pe rând, primăriile şi consiile locale.

Din această cauză, alte instituţii care depindeau de aparatul administrativ local nu au mai putut funcţiona şi s-au închis. În consecinţă, toţi locuitorii care lucrau în instituţiile reepective au fost nevoiţi să ăşi caute un loc de munca în alte oraşe şi să se mute acolo.

În urmă rămân oraşe abandonate şi pustii, în care gradul de ocupare este de doar câteva procente. Acesta este şi cazul oraşului Detroit (din statul Michigan), aflat pe coasta de est a Statelor Unite. Oraş industrial timp de 150 de ani, populaţia oraşului a scăzut la aproape un sfert în ultimii 50 de ani. Perioada de criză a făcut ca locuitorii să se mute în zone în care au găsit locuri de muncă, astfel încât momentan gradul de ocupare al oraşului este de sub 40%.