Spania ar putea intra în criză financiară în 2013, și va trage Europa după ea

10

Spania, trasă înapoi în centrul crizei datoriilor din zona euro, se îndreaptă în 2013 spre o criză financiară de proporţii, care ar putea-o forţa să caute ajutor internaţional, trăgând toată economia Europei în jos, avertizează analiștii, conform AFP.

Împrumuturile masive puse la dispoziţie de Banca Centrală Europeană (BCE) băncilor din zona euro, la rate foarte mici, au asigurat lichiditatea Spaniei şi a atenuat impactul problemelor economice şi fiscale în primele luni ale anului. Însă efortul din partea BCE nu poate acoperi pentru mai mult timp gaura uriașă din bugetul spaniol.

„Riscurile sunt de aşteptat să se intensifice în 2013, cu Spania afectată de o combinaţie devastatoare a declinului economic persistent, cerinţele dificile de finanţare, o piaţă a forţei de muncă aproape de topire şi de un sector bancar care se luptă să ţină sub control problemele bunurilor imobiliare”, a avertizat economistul Raj Badiani, de la Global Insight.

El a precizat că cel mai probabil, sectorul bancar va necesita injecţii de capital suplimentar din partea statului sau a intervenţiilor externe.

BCE a injectat aproximativ 1 miliard de euro în băncile din zona euro, la licitaţii în decembrie şi februarie, sporind încrederea că băncile vor trece peste criza de finanţare.

Unele dintre aceste lichidităţi au ajuns în pieţele de obligaţiuni suverane, ajutând la reducerea ratelor pe care ţările trebuie să le plătească pentru a strânge fonduri, după un an de tensiune privind viitorul economic al Italiei şi Spaniei, care s-ar putea să fie nevoite să fie salvate după modelul Greciei, Irlandei şi al Portugaliei.

Însuși președintele BCE, Mario Draghi, a declarat pe 5 aprilie că există riscul ca recuperarea economică a zonei euro să eşueze, conform Mediafax.