Video: Criza din Grecia, o boală virală tratabilă cu 100 miliarde de euro

13

Economiştii spun lucruri trăznite despre ea, politicienii îi cântăresc efectele asupra campaniei electorale, iar cetăţenii de rând se revoltă împotriva soluţiilor aduse ei. Criza din Grecia pune la grea încercare economia Europei.

Mai mulţi oficiali germani au avansat sume care mai adaugă un zero sumelor care au fost vehiculate până în prezent ca necesare recuperării economiei greceşti. Ministrul german al Economiei, Rainer Brüderle vorbeşte despre 135 de miliarde de euro, alţi parlamentari din opoziţie fiind de părere că suma necesară ar fi cuprinsă între 100 şi 120 de miliarde de euro, valoare neconfirmată de FMI. Pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel nu s-ar fi implicat suficient în sprijinirea statului elen, purtătorul de cuvânt al acestuia declară că Merkel a dat asigurări constante că va ajuta Grecia, dacă guvernul acestei ţări va respecta anumite condiţii. Una dintre aceste conditii ar fi reducerea deficitului bugetar cu 10 puncte procentuale în următorii doi ani şi reducerea salarilor bugetarilor.

Răscolindu-şi creativitatea în căutarea unor soluţii realiste pentru criza economică din Grecia, analiştii au venit cu explicaţii plastice şi propuneri alarmante „Nu e o chestiune de arătat cu degetul. E o problemă care cere un răspuns ultra rapid. Nu e nici problema contagiunii. Contagiunea se întâmplă deja. Este ca Ebola. Când îţi dai seama că ai boala, trebuie să îţi tai piciorul ca să poţi supravieţui," a explicat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurría, într-un interviu acordat Bloomberg.

"Volatilitatea pieţei este în creştere şi „Avem toate semnele unei panici incipiente," avertizează şi economistul şef al UniCredit Londra, Marco Annunziata. „Dacă şi alte economii vor fi contagiate, ar însemna o lovitură devastatoare pentru refacerea economiei în ţările care folosesc euro", a adăugat economistul.

 Şi Martin van Vleit, economistul grupului ING Amsterdam, e de părere că în ciuda uşoarei creşteri economice, Uniunea Europeană se confruntă în continuare cu pericolul extinderii crizei şi în alte state. „Astfel, în perspectivă," spune Vleit, citat de ziarul Gândul, „refacerea economică este tot mai incertă".

 Primele ţări din zona euro care ar putea replica situaţia Greciei sunt Portugalia şi Spania. Bursa de la Lisabona a înregistrat deja o scădere de 6 procente, pe fondul turbulenţelor economice, iar datoria sa a ajuns la 84% din PIB. Un impact mult mai grav l-ar putea avea însă o eventuală insolvenţă a Spaniei, care reprezintă 11,5% din economia UE. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii centrale Europene, asigură însă că „nu se pune problema ca Grecia sau alt stat euro să intre în faliment."