Raport: Mai puţin de o treime din locuitorii lumii se bucură de libertate religioasă

14

Mai mult de două treimi din locuitorii lumii nu îşi pot manifesta liber religia. Cel mai greu este pentru locuitorii Arabiei Saudite, Chinei şi Iranului, ţări în care exprimarea unor convingeri religioase diferite de cele majoritare poate costa chiar viaţa. Conform unui raport dat publicităţii ieri de Comisia americană pentru libertate religioasă la nivel internaţional (USCIRF) încă alte 10 state comit grave încălcări ale drepturilor religioase.

Raportul listează două categorii de ţări: „ţări de interes special" și „ţări aflate sub atentă supraveghere". Din prima listă fac parte (în ordine alfabetică): Arabia Saudită, Burma (Myanmar), China, Coreea de Nord, Eritrea, Iran, Sudan și Uzbekistan. Pe lângă aceste ţări, care au fost în listă și anul trecut, anul acesta au fost adăugate, tot ca „ţări de interes special", și Iraq, Nigeria, Pakistan, Turkmenistan și Vietnam.  

Pe lista ţărilor supravegheate se găsesc alte 12 state: Afganistan, Belarus, Cuba, Egipt, India, Indonezia, Laos, Rusia, Somalia, Tadjikistan, Turcia și Venezuela.

Leonard Leo, președintele comisiei a afirmat că, vizitând „punctele fierbinţi" a găsit situaţii în care „libertatea religioasă este obstrucţionată, iar drepturile umane aferente sunt călcate în picioare." Prin încălcarea drepturilor se înţeleg limitări ale unor drepturi relativ normale pentru lumea civilizată, cum ar fi deţinerea unui certificat de naștere, permis de conducere sau cont în bancă. Lor li se adaugă încălcări mai grave cum ar fi exmatricularea din școală sau concedierea de la serviciu. Extremele sunt date de arestare, încarcerare sau chiar moarte.

Libertatea religioasă este monitorizată indiferent de religie sau confesiune. Spre exemplu ortodocșii și iehoviștii suferă în Eritrea, protestanţii în Vietnam, bahaii în Egipt, musulmanii și creștinii în China, creștinii în ţările musulmane.

„În mod regretabil, acest punct (libertatea religioasă) devine din ce în ce mai mic pentru Casa Albă și Departamentul de Stat (ministerul de externe)", afirmă raportul. Administraţia Obama nu a recunoscut oficial rezultatele raportului din 2009 și nici nu a declarat respectivele ţări ca violatoare ale drepturilor omului. Nici administraţia Bush nu a făcut-o în perioada noiembrie 2006 – ianuarie 2009. Cu toate acestea, USCIRF este o comisie federală bipartizană, ai cărei comisari sunt numiţi de președintele american și de senat, respectiv camera reprezentanţilor.

În urma raportului, teoretic SUA ar urma să instituie restricţii severe, însă adesea embargourile nu au loc atunci când ţările respective au o poziţie strategică de interes pentru SUA – de exemplu, China sau Arabia Saudită. Leonard Leo conchide: „Concluzia raportului este clară, administraţia trebuie să facă mai mult."