De ce renunţă la job femeile cu studii superioare

323

Nu creșterea copiilor împiedică tot mai multe femei să renunţe la un loc de muncă, ci salariul soţilor care ocupă poziţii de top, și care pot întreţine printr-un singur salariu nevoile familei, explică un studiu.

Tot mai multe femei cu studii superioare din SUA decid aproximativ în perioada de mijloc a carierei să renunţe la serviciul lor, nefiind nevoite să contribuie financiar la nevoile familiei. Aceasta ar fi concluzia unui studiu al Federal Reserve,conform Reuters.

Declinul înregistrat în ocuparea forţei de muncă de către femeile cu studii superioare similare soţilor lor s-a concretizat între anii 1993-2006 cu 0.1% pe an. Acest procent contrastează cu cel din perioada anilor 1976-1992, când s-a înregistrat o creștere de 2.4% în ocuparea forţei de muncă de către femei. Astfel, anul 2008 a adus o scădere de 1.64 milioane de femei în rândul forţei de muncă.

Stefania Albanesi, senior economist la banca Federal Reserve din New York, este unul din autorii studiului. Ea explică că această pierdere poate afecta economia americană la un moment dat. În timp ce rata șomajului se menţine la nivel global la un nivel înalt, Statele Unite se confruntă cu lipsa de competenţe în anumite domenii, iar rata șomajului printre absolvenţii de facultate este mai mare de 4%.

Albanesi corelează declinul ocupării locurilor de muncă cu creșterea numărului persoanelor cu venit de top, în special bărbaţi. „În ultimii 20 de ani, salariile pentru bărbaţii cu studii superioare au crescut atât de mult încât venitul soţiei a devenit secundar în familie. Astfel femeile căsătorite au ieşit din câmpul muncii, exact în perioada de mijloc a carierei lor, acesta fiind momentul când soţii lor au fost promovaţi în posturi de conducere" afirmă economista, potrivit Reuters.