Directorul FMI: economia mondială, într-o conjunctură periculoasă

15

Într-o vizită a FMI în Africa, Christine Lagarde a dezvăluit unele previziuni ale fondului în ceea ce priveşte pericolele pe care la rezervă anul 2012 economiei mondiale, aflate la momentul actual „într-o conjunctură periculoasă".

Impactul crizei mondiale asupra ţărilor sărace, o criză a neîncrederii, cu rate mari ale şomajului şi o creştere economică mondială foarte slabă, toate acestea sunt elementele care pot alcătui furtuna perfectă în anul ce urmează, a evidenţiat șefa FMI.

Previziunile FMI de creştere a economiei mondiale în 2012 vor fi aproape sigur revizuite în scădere. Lagarde a explicat în faţa Adunării Naţionale din Niger, că „norii care se adună, în special deasupra Europei, atrag după ei perspective reduse".

Lagarde a arătat că ţările dezvoltate din zona euro se află în centrul crizei şi tot ele trebuie să se găsească și în centrul soluţiei, care trebuie să includă nu doar măsuri de ajustare bugetară ci şi de susţinere a creşterii şi de reducere a şomajului.

„Dacă nu se va face nimic, criza de încredere se va agrava în toate ţările, astfel încât economiile mondiale, fără excepţie, vor suporta consecinţele", a avertizat ea.

Lagarde nu a făcut niciun comentariu referitor la noile înţelegeri monetare dintre FMI şi ţări din UE şi nici nu a răspuns întrebărilor referitoare la poziţia Marii Britanii privind deciziile Merkozy luate la ultimul summit european. Cu privire la aceste hotărâri, Lagarde a spus că liderii europeni „au luat nişte decizii puternice, dar totul se reduce la punerea lor în practică".

Şeful FMI a mai ţinut să vorbească despre impactul tranzacţiilor financiare asupra altor zone, care ar putea cauza probleme în alte părţi ale globului, făcând un apel la naţiunile înstărite să adopte politici care să transmită un semnal clar pozitiv investitorilor şi consumatorilor.

„Acele probleme par la o lume depărtare, dar nu sunt. Se văd clar canalele de contagiune între economiile avansate şi restul lumii", a mai precizat.

Perspectivele anului viitor nu sunt deloc roz nici pentru sectorul bancar românesc. „Creditele restante se vor înmulţi, preţurile imobiliarelor vor continua să scadă, finanţările de la băncile-mamă se vor subţia şi clienţii buni vor fi păsări rare", spun cei de la Money.ro.

Moody's a avertizat că riscul ca băncile mamă să şi reducă operaţiunile din România este tot mai mare. KPMG anticipează că vom asista la retragerea mai multor bănci străine de pe piaţa din România în 2012, deoarece nu au susţinerea băncilor-mamă. În fine, ziarul american Wall Street Journal a scris în decembrie că băncile europene au început deja să se retragă din Europa de Est, în urma presiunilor de a se concentra pe pieţele autohtone şi de a şi conserva resursele limitate, iar situaţia ameninţă să declanşeze o criză a creditelor în regiune.

Chiar şi preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că anul 2012 este un an „de risc maxim pentru România" din cauza posibilităţii de diminuare peste limitele suportabile a fluxurilor de capital din bănci. „Eu sper ca băncile – şi nu băncile din România, ci băncile mamă – să fie extrem de responsabile", a spus Traian Băsescu la conferinţa de lansare a Raportului privind Competitivitatea României, eveniment organizat de Camera de Comerţ Americană.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune însă că este puţin probabil ca o bancă din ţara noastră să cadă, arătând că deşi unele instituţii de credit au transferat bani în afara ţării, altele au adus capital. Astfel că în ansamblu poziţia sistemului bancar rămâne una echilibrată.

Dacă băncile-mamă nu vor putea sau nu vor vrea să mai aducă bani pentru susţinerea „fiicelor" lor din România, BNR a stabilit din timp un nou cadru legislativ care îi dă dreptul să le retragă acestora dreptul de vot şi să preia controlul situaţiei. Astfel, subsidiara respectivă poate să fie vândută unei alte bănci, preluată de Fondul de Garantare al Depozitelor în Sistemul Bancar sau divizată prin crearea unei aşa-numite bridge bank (bancă-punte – n.r.).

Deşi oficialii BNR spun că, în 2012 nu vom vedea astfel de situaţii, există voci în mediul de business care susţin că ele vor veni şi că Banca Naţională trebuie să fie pregătită.

Surse: Breibart, Money.ro