EU Observer: Jumătate dintre români nu au economii

49

O treime dintre cetăţenii europeni declară că nu au bani puşi deoparte, în timp ce Romaní stau cel mai prost la acest Capitol. Aproape 52% dintre cetăţenii români declară că au economii, în comparaţie cu 89% dintre luxemburghezi, declară EU Observer.

În ceea ce priveşte evoluţia economiilor personale în ultimele 12 luni, acestea au scăzut în rândul a 52% din italieni şi a 47% din spanioli, popoare care trăiesc din economiile pe care le-au făcut în 2009 sau 2010. În schimb, în Turcia şi Marea Britanie, aproape jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că au reuşit să pună deoparte mai mulţi bani în ultimul an.

Întrebaţi cu privire la nivelul de satisfacţie vizavi de economiile lor, olandezii şi germanii s-au declarat cei mai fericiţi (47%, respectiv 46%), în timp ce italienii, cehii şi spaniolii sunt cel mai nemulţumiţi (cu procente de 38% şi 36%).

În medie, 49% dintre europeni sunt siguri că pot trăi din economiile lor timp de trei luni.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 14.000 persoane adulte din Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Marea Britanie.