CE ia apărarea românilor în faţa M. Britanii

102

Comisarul european Viviane Reding a trimis o scrisoare autorităţilor române în care anunţă că CE iniţiază proceduri faţă de Marea Britanie, din cauza neîndeplinirii obligaţiilor privind libertatea de circulaţie.a cetăţenilor europeni pe teritoriul UE.

„Una dintre problemele ridicate în aceste proceduri a fost că Marea Britanie nu eliberează muncitorilor din România şi Bulgaria, în primul an în care aceştia muncesc în această ţară, aceleaşi documente ca în cazul muncitorilor din alte state membre" se arată în scrisoarea citată de Mediafax.

CE a reamintit britanicilor că legile UE permit Marii Britanii să menţină temporar un sistem de permise de muncă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, dar acesta trebuie să confere muncitorilor români acelaşi drept de şedere ca şi celorlalţi muncitori din UE.

În ultimele zile, presa britanică a relatat că euroscepticii din Partidul Conservator britanic îl presează pe David Cameron, premierul Angliei, să menţină restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari şi în anul 2014, deşi măsurile tranzitorii expiră pe 1 ianuarie 2014. Totodată, guvernul britanic ia în considerare, între altele, şi lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor.

Comisia Europeană aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor britanice.