Euro se depreciază, iar statele europene anunţă noi măsuri de austeritate

20

    Moneda unică europeană s-a prăbuşit ieri la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, în raport cu dolarul american. Deprecierea a venit pe fondul temerilor legate de instabilitatea zonei euro ca urmare a îndatorării statelor membre UE și a acţiunilor speculatorilor.

    Declinul a început încă de vineri, după ce Spania şi Portugalia au anunţat o serie de măsuri de austeritate. Aceste măsuri ar determina o scădere a consumului şi, implicit, o reducere a procesului de creştere economică.

    Ieri, miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta problema deficitelor bugetare. Una dintre propunerile extrem de controversate ale Comisiei Europene este cea referitoare la controlul bugetelor statelor membre în Consiliul miniştrilor de finanţe. Aceasta ar presupune ca înainte de adoptarea bugetelor în parlamentele naţionale, acestea să fie evaluate de Consiliu.

    „Când o ţară intră în uniunea monetară, soarta ei devine comună cu a celorlalte state. Avem nevoie de un salt cuantic în supravegherea reciprocă a politicilor economice în Europa. Avem nevoie de mecanisme îmbunătăţite pentru prevenirea şi pedepsirea devierilor", a declarat Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, citat de Evenimentul zilei.

    Măsuri dureroase au fost anunţate şi în Marea Britanie, Italia şi Franţa, pentru că ţi în aceste ţări există temeri că deficitele bugetare ar putea contribui la acutizarea crizei. În concluzie, nu doar românii, ci şi locuitorii altor state se vor confrunta cu sporirea taxelor, respectiv cu îngheţarea sau reducerea salariilor în sectorul bugetar.

    Premierul italian, Silvio Berlusconi, a anunţat că în următorii doi ani intenţionează să facă economii de 27,6 miliarde de euro, una dintre măsurile luate în acest sens fiind îngheţarea salariilor angajaţilor publici, pentru o perioadă de un an. Cu un deficit bugetar de 163 de miliarde de lire, guvernul britanic a decis tăierea a 5% din salariile miniştrilor şi reducerea bugetelor unor departamente guvernamentale cu până la şase miliarde de lire. „Dacă nu scăpăm de datorii, fiecare familie din UK va fi mai săracă şi speranţele de viitor a milioane de tineri vor fi spulberate", a precizat George Osborne, ministrul de finanţe al Marii Britanii.