Bebelușii protestează împotriva guvernului

30

Pamperși folosiţi, banderole negre de doliu, copii în braţe sau în cărucioare, pancarte cu mesaje de critică aspră la adresa guvernului. Azi e rândul mămicilor să protesteze împotriva guvernanţilor. Mitingul e preconizat să înceapă la ora 12, în faţa Ministerului Muncii, Familiei și Protecţiei Sociale.

    

    Unul din sloganurile de la miting va fi „Muritorii de foame de azi, emigranţii de mâine". În comunicatul trimis Ministerului Muncii, mămicile afirmă că „România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata natalităţii". La doar 2 zile după Ziua Internaţională a Familiei, protestatarele declară că România alege să sacrifice familia pentru binele poporului. O astfel de măsură, sunt de părere mămicile, ar descuraja și mai mult creșterea demografică și, în același timp, ar mări numărul de abandonuri după naștere.

    Mitingul de azi din capitală nu este singular. În multe alte orașe, reședinţe de judeţ, vor avea loc demonstraţii asemănătoare. Pe lângă pancartele inscripţionate cu sloganuri specifice – „Copiii nu se cresc cu burta goală" sau „Copiii nu se cresc în pielea goală", nu vor lipsi banderolele negre ca semn de doliu pentru „înmormântarea pe care o pregătește guvernul". Nu a lipsit nici apelul ca protestatarele să aibă cu ele scutece folosite, care vor fi trimise ca „mulţumire" guvernanţilor. La protest vor participa și micuţii, fie ţinuţi în braţe, fie în cărucioare.     

    Mămicile afirmă că suma cheltuielilor creșterii unui copilul de un an este, în medie, de aproximativ 880 ron pe lună. În aceste condiţii, varianta propusă de guvern, de 64% din venit sau plafon de 600 ron, este neavenită. În plus, decizia guvernanţilor, spun protestatarii, ar aduce atingere acelor părinţi care au cotizat la stat cu mult mai mult decât ceea ce le-ar reveni conform actului normativ.

    În ultimele zile mai multe organizaţii și canale media, între care televiziuni, radiouri, site-uri, au propus discuţii și au lansat petiţii. Peste 29.000 de semnături a adunat doar petiţia online iniţiată de Realitatea cu titlul „Menţineţi indemnizaţia pentru mame la 85% din venit." 

    Mitingul de azi vine ca o reacţie în urma deciziei guvernului de a tăia 25% din indemnizaţia lunară pentru creșterea și îngrijirea copiilor. Deși se păstrează limita maximă de 4.000 ron și cea minimă de 600 ron, nu este exclusă plafonarea indemnizaţiei la suma de 600 ron, indiferent de veniturile realizate. Hotărârea ar trebui să intre în vigoare la 1 iunie.

    Un studiu al Ministerului Muncii, realizat pentru primul trimestru din 2009, arată că peste 80% dintre părinţi au un venit mai mic sau egal cu 706 lei şi, prin urmare, primesc o indemnizaţia minimă pentru creșterea copilului, de 600 de lei pe lună. La polul opus, doar 0,28% dintre ei primesc indemnizaţia maximă de 4.000 de lei. Indemnizaţia actuală reprezintă un procent de 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni și este acordată pentru o perioadă de doi ani.