Europa nu are soluţii pentru tinerii şomeri

20

Unul din 4 tineri europeni nu au un job, mulţi fiind determinaţi să plece în alte ţări, deoarece deşi soluţii ar putea exista, sunt greu de pus în practică.

Criza economică i-a afectat din plin pe tineri, provocând astfel şi o criză socială. Aceasta este concluzia lui Hans-Georg Wicke, coordonatorul agenţiei „Tineri pentru Europa", în cadrul conferinţei „Building Tomorrow's Europe" desfăşurată la Bonn.

Conferinţa, la care au fost prezenţi 400 de tineri, a avut ca obiectiv atragerea tinerilor pentru a sprijini schimbul de informaţii şi pentru networking. Howard Williamson este profesor pentru politici europene de tineret la Universitatea Glamorgan din Ţara Galilor şi subliniează faptul că lipsa locurilor de muncă poate fi începutul unei crize sociale, notează dw.de.

Cifrele şomajului în rândurile tinerilor sunt îngrijorătoare: 1 din 4 tineri sub 25 de ani este şomer în UE. Situaţia Spaniei şi a Greciei este chiar mai rea. În Germania, în schimb, şomajul tinerilor a atins cele mai mici cote de la reunificare până în prezent şi mulţi sunt tentaţi să se stabilească acolo. Însă, problema este că ţări precum Spania îşi pierd specialişti în diferite domenii, motiv pentru care Williams îndeamnă ţările afectate de criză să creeze proiecte care să-i încadreze şi pe aceştia. Migraţia, în general, are efecte pozitive, însă migraţia forţată poate avea efecte negative, subliniează Reet Kost, coordonatorul agenţiei naţionale estone „Tineri în Acţiune".

În prezent, deşi se dezbate această problemă la fiecare conferinţă, nu există consens şi prin urmare nici măsuri sau soluţii palpabile.