Dereglările de somn pot anunţa o depresie

499

Somnul cu întreruperi este un simptom atât de des întâlnit în cazurile de depresie, încât unele dintre primele lucruri pe care le caută medicii înainte de stabilirea diagnosticului sunt insomniile sau somnul în exces.

Oamenii care suferă de depresie clinică prezintă dereglări ale ritmului circadian în regiunile creierului, conform unui nou studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetătorii au comparat post-mortem mostre de ţesut din creierul unor oameni sănătoși, cu mostre din creierul unor oameni ce sufereau de depresie majoră la momentul morţii. Ei au descoperit că în cazul celor care sufereau de depresie activitatea genelor în creier nu urma un ciclu de 24 de ore sănătos.

Oamenii de știinţă explică că genele nu sunt „mașinării stabile". Ele pot varia în nivelurile de activitate, exprimându-se în funcţie și de situaţia dată. Iar unul dintre factorii care influenţează expresia lor este ciclul zilnic de lumină și prin urmare și ciclul de somn. Pe scurt, celule din regiunea creierului denumită hipotalamus setează „ceasul organismului", menţinând celulele din organism în anumite stadii de activitate, pe parcursul a 24 de ore. Se pare că organismul pacienţilor care sufereau de depresie majoră era dereglat cu câteva ore, scrie Live Science.