Evaziunea fiscală – o problemă de securitate naţională

74

Evaziunea fiscală din România a ajuns la dimensiunile unei probleme de securitate naţională, a avertizat ieri Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, citat de revista Capital. Rădulescu susţine că „lumea politică ar trebui să decidă că e timpul să fim corecţi în ceea ce privește plata impozitelor", sugerând că deocamdată este îngăduit un dublu-standard.

    Prezent la conferinţa „Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti”, organizată de BNR în parteneriat cu revista Capital, directorul direcţiei de audit din cadrul BNR a susţinut că „nivelul evaziunii este endemic. Există slăbiciuni pe întregul lanţ de colectare.” Ceea ce vizează explicit directorul BNR este existenţa unor distorsiuni majore concurenţiale. Rădulescu a identificat viciul aplicării unui dublu standard: „unii plătesc și alţii nu plătesc. Unii sunt puternici și la ei nu ajung controlalele, controalele ajung numai la cei fraieri."

    Pentru rezolvarea situaţiei este nevoie de o decizie politică pentru a trece la plata corectă a impozitelor, a mai declarat Eugen Rădulescu. Se pare că până la urmă este o problemă morală, care pornește de la politicieni: „lumea politică ar trebui să decidă că e timpul să fim corecţi în ceea ce privește plata impozitelor”.

    „Pe partea veniturilor s-a construit un mecanism stufos şi ineficient, cu sute de impozite şi taxe, care descurajează investitorii şi nici nu aduc mulţi bani la buget. Pe partea de cheltuieli au fost azvârlite în vânt sume imense pentru a menţine în viaţă industrii muribunde" a mai spus Rădulescu, citat de ZF. Economistul a dat și un exemplu, afirmând că în momentul de faţă există cinci feluri de contribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri de contribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 de lei venit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salariu.

    Un alt exemplu oferit de Rădulescu a fost din agricultură, unde nu se reușește impozitarea a mai mult de 20 de procente din venituri. Situaţia este cunoscută și de ministrul agriculturii, care a declarat recent că evaziunea din agricultură a ajuns la 1 miliard de euro, conform Mediafax. „Evaziunea fiscală este una dintre cele mai mari probleme în agricultură", afirma Valeriu Tabără la începutul săptămânii. „Pe legume-fructe, evaziunea fiscală se ridică undeva la 250 de milioane de euro, anual. E enorm. Dacă aș avea banii aceștia la dispoziţie, nu as avea niciun fel de probleme cu bugetul. Dar evaziunea per total s-a dus undeva spre aproape un miliard de euro în această vară. Chiar dacă s-au confiscat produse, fenomentul este la scară mai mare, din păcate".

   Pentru moment, răspunsul autorităţilor a venit prin comunicatul dat de CSAT săptămâna aceasta, cu privire la măsurile luate pentru limitarea evaziunii: „grupul de lucru interinstituţional pentru combaterea evaziunii fiscale, creat în baza unei hotărâri CSAT în luna iunie, a prezentat o serie de rezultate obţinute de instituţii ale statului până în prezent: instituirea de măsuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane euro, aplicarea de contravenţii în valoare de circa 18 milioane euro, confiscarea de bunuri şi numerar în valoare de circa 32 milioane euro, instituirea de obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 361 milioane euro.”