Firmele din România au nevoie de 200 de ore pentru a-şi plăti toate taxele

11

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, România ocupă unul dintre ultimele locuri în clasamentul mondial în ceea ce priveşte uşurinţa cu care ţările analizate îşi plătesc dările către stat.

Deşi s-au făcut progrese în ultimul an, firmelor româneşti le este de trei ori mai greu să plătească taxele şi impozitele decât unei companii din Botswana, spre exemplu. De asemenea, companiilor din Republica Moldova sau Bulgaria pare să le fie mai uşor să-şi plătească dările decât firmelor din România, notează ro.stiri.yahoo.com.

România ocupă locul 134 din 189 în clasamentul mondial care analizează cât de uşor îşi plătesc firmele taxele. România se află cu 2 locuri mai sus faţă de anul trecut, dar cu toate acestea este în urma unor ţări precum Botswana sau Bangladesh.

Firmele româneşti au de achitat 39 de plăţi într-un an, cel mai mare număr din Europa Centrală şi de Est. Media europeană este de 13 plăţi pe an, iar firmele din Hong Kong, care stau cel mai bine la acest domeniu, fac doar 3 plăţi pe an. Dat fiind faptul că achitarea taxelor se măsoară şi în timp pierdut, se pare că firmele româneşti au nevoie de 200 de ore ca să şi le plătească, pe când media europeană este de 179 de ore.

Iată câteva dintre ţările incluse în clasament şi locul pe care acestea îl ocupă: 1. Emiratele Arabe Unite, 47. Botswana, 81. Bulgaria, 95. Republica Moldova, 100. Bangladesh, 134. România, 189. Ciad. În funcţie de plăţile pe care firmele le fac, situaţia este următoarea: Hong Kong 3 plăţi/an, Suedia 4 plăţi/an, Bulgaria 13 plăţi/an, Media UE 13,1 plăţi/an, Rwanda 17 plăţi/an, Afganistan 20 plăţi/an, România 39 plăţi/an. În funcţie de timpul în care se plătesc taxele, clasamentul este acesta: Estonia – 81 ore, Franţa – 132 ore, Lituania – 175 ore, Media UE – 179 ore, România – 200 ore, Bulgaria – 454 ore şi Brazilia – 2.600 ore.