Doi bărbaţi saudiţi, arestaţi pentru că ofereau „îmbrăţişări gratuite”

33

Doi bărbaţi din Arabia Saudită au fost arestaţi pentru că ofereau „îmbrăţişări gratuite" trecătorilor capitalei arabe.

Poliţia religioasă i-a arestat pe cei doi tineri pe motivul că au adoptat practici exotice şi au tulburat ordinea publică. După ce un bărbat saudit, Bandr al-Swed, a postat un video pe Youtube, care a înregistrat aproximativ 1,5 milioane de vizualizări, cu el însuşi oferind îmbrăţişări necunoscuţilor (bărbaţi), pe stradă, alţi doi tineri au fost inspiraţi să facă acelaşi lucru, pe una dintre cele mai aglomerate străzi comerciale din Riad, notează BBC.

Cei doi bărbaţi au fost arestaţi de către poliţia religioasă, Comisia pentru Promovarea Virtuţii și Prevenirea Viciului, responsabilă de împlinirea şi respectarea legii Sharia. Ulterior, ei au fost obligaţi să semneze un angajament prin care promiteau că nu vor mai oferi îmbrăţişări din nou.

Poliţia religioasă, printre altele, este responsabilă şi de respectarea interdicţiei femeilor de a conduce, de respectarea modestiei în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, de respectarea celor cinci momente de închinare pe zi şi închiderea magazinelor pentru aceasta. Activitatea acestui organism este criticată de mulţi saudiţi, mai ales după incidentul din 2002, în care 15 fete au murit într-un incendiu, într-o şcoală din Mecca . Poliţia a fost acuzată de neglijenţă și ucidere din culpă după ce mai multor fete le-a fost interzis s părăsească incinta școlii în flăcări, pentru că nu purtau vălul burqa.