Fitch retrogradează Spania cu 3 trepte

10

Fitch Ratings a retrogradat joi ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, la nivelul „BBB", cu perspectivă negativă, la doar două trepte peste nivelul „junk", nerecomandat investiţiilor.

Agenţia a luat această măsură după o analiză a costurilor bugetare necesare recapitalizării sectorului bancar, estimate acum la circa 60-100 miliarde de euro, când într-o analiză anterioară a agenţiei erau estimate la circa 30 de miliarde de euro.

Politicienii europeni şi investitorii din toată lumea sunt îngrijoraţi că Spania nu poate să îşi salveze băncile fără să falimenteze guvernul. Liderii spanioli încearcă să găsească o soluţie pentru a nu ajunge ca în situaţia Greciei şi Portugaliei, care au încheiat acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială.

Cu toate astea, în cazul în care dobânzile vor continua să crească, Spania va depinde fie de băncile locale pentru a se finanţa, fie va fi nevoită să apeleze la instituţiile financiare internaţionale pentru sprijin.

La începutul săptămânii guvernul spaniol a cerut bani europeni pentru recapitalizarea băncilor sale. Statul estimează că va avea nevoie de circa 40 de miliarde de euro pentru a le salva. Joi a reuşit să împrumute două miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale, dar costurile de finanţare au urcat brusc şi dobânda obligaţiunilor pe zece ani a depăşit 6%, nivel apropiat de pragul considerat nesustenabil.

Un oficial european, citat de Reuters, a subliniat că autorităţile preferă să salveze mai multe bănci mici, în defavoarea celor mari, care i-ar putea costa în jur de 100 de miliarde de euro.

După retrogradarea Spaniei, cancelarul german a declarat că Germania, împreună cu celelalte 16 ţăti din zona euro, este pregătită să facă orice e necesar pentru a asigura stabilitatea zonei.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că aşteaptă rezultatele unui audit independent a sistemului bancar înainte să vorbească cu liderii europeni despre recapitalizarea băncilor-problemă.