FMI are nevoie de 500 miliarde de dolari

8

Fondul Monetar Internaţional ar putea intra în incapacitate de a oferi ajutor financiar ţărilor europene falimentare, după ce a rămas doar cu 380 de miliarde de dolari, o sumă prea mică pentru a ajuta Italia şi Spania, dacă ar cere împrumuturi.

Suma necesară FMI pentru a acoperi daunele crizei financiare în Europa ar creşte la 1 trilion de dolari în următorii 2 ani. Naţiunile din zona euro au promis, încă din decembrie, că vor pompa 200 de miliarde de dolari în fond, iar FMI caută soluţii să obţină cât mai repede restul de 300 de miliarde de dolari.

Statele Unite, cel mai mare acţionar al FMI, au avertizat că nu va mai contribui financiar. Pe lângă America, şi Canada, Japonia şi Coreea pun presiune asupra Europei să aducă mai multe contribuţii, din moment ce banii sunt pentru salvarea ei. Ca replică, naţiunile zonei euro au spus că au făcut destule eforturi şi vor fonduri de la FMI cât mai repede.

Pieţele emergente precum China şi Brazilia sunt dipuse să contribuie la fond, dacă li se va acorda mai multă putere de vot. Ele au susţinut în ultimul timp că puterea lor în FMI ar trebuie să crească, reflectând astfel ponderea lor tot mai mare în economia globală.

Surse: Reuters, ABC, EUobserver