FMI cere noi măsuri guvernelor europene

14

Fondul Monetar Internaţional va cere guvernelor din zona euro și Băncii Central Europene măsuri noi pentru eliminarea riscului în care se află ţările monitorizate ca Portgualia, Spania, Italia, Grecia.

Periferia sudică a zonei euro trece printr-un „risc sever de cădere", se arată într-un raport FMI ce va fi prezentat de șeful fondului luni la Bruxelles, la o întâlnire cu miniștrii de finanţe ai zonei euro. Conform Reuters, care a obţinut deja o copie a raportului, Dominique Strauss-Kahn va cere ajustări semnificative în programul guvernelor europene și al Băncii Centrale Europene.

Astfel, șeful FMI va susţine cu argumente faptul că e nevoie din partea ţărilor euro să ia în calcul o creștere a resurselor disponibile pentru ajutor financiar. În plus, este nevoie de o flexibilizare a modului de accesare a acestora, inclusiv prin furnizarea unui sprijin mai concret sistemelor bancare.

Raportul susţine de asemenea ca măsurile extraordinare ale Băncii Centrale Europene pentru combaterea crizei, inclusiv programul de cumpărare a bondurilor, să fie „extinse" până când nesiguranţa sistemică va scădea. Deși bondurile cumpărate de BCE au calmat pieţele la finalul săptămânii trecute, președintele BCE Jean-Claude Trichet i-a avertizat recent pe politicenii europeni să nu se bazeze exclusiv pe intervenţia BCE în scoaterea din impas a ţărilor aflate în criză.