Iranul are „prăjitura galbenă”

19

Iranul poate produce acum toate elementele de care avea nevoie pentru fluxul de producţie nucleară. Anunţul a venit din partea șefului Organizaţiei Energiei Atomice din Iran, care a susţinut că programul nuclear al ţării este auto-suficient.

„Republica Islamică Iran a început producţia de prăjitură galbenă", a declarat Ali Akbar Salehi pentru Press TV. Prăjitura galbenă este un praf de concentrat de uraniu, hexaflorură de uraniu care este ulterior injectat în centrifuge, producând uraniu îmbogăţit. Până de curând Iranul a importat „prăjitura galbenă", dar acum o scoate din propria mină Gachin și o procesează în interiorul ţării. Astfel, Iranul va reuși să iasă de sub sancţiunile care îi interziceau importul materiei prime.

Deși neconfirmată din surse externe sau rapoarte ale inspectorilor, informaţia a venit duminică, cu doar o zi înaintea unei noi runde de discuţii la nivel internaţional cu între P5+1, Germania, SUA, China, Rusia, Franţa și Marea Britanie. Iranul arată astfel că în ciuda sancţiunilor internaţionale, nu va negocia de pe poziţie inferioară. Discuţiile vor avea loc luni și marţi la Geneva, după ce ultimele la acest nivel au avut loc cu mai mult de un an în urmă.

Sâmbătă Iranul a acuzat agenţia de monitorizare a ONU că trimite agenţi străini pentru spionarea programului său nuclear. „Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) a trimis între inspectorii săi spioni care lucrează pentru organizaţii străine de informaţii, și ar trebui să fie trasă la răspundere", a spus Heidar Moslehi ministrul de informaţii.

Iranul continuă să susţină că tot programul nuclear are în vedere producţia de energie pentru consumul intern. Totuși SUA și alte state occidentale cred că Iranul dorește dezvoltarea unui program de producţie a armamentului nuclear.