Forumul de la Davos anunţă riscurile majore în 2011

11

Cel mai mare pericol care ameninţă lumea anul acesta este cel al datoriilor suverane, avertizează Forumul Economic Mondial. În raportul anual al organizaţiei mai sunt menţionate alte 36 de riscuri în faţa cărora lumea ar trebui să ia măsuri în anul 2011.

Forumul Economic Mondial a realizat și anul acesta un raport al riscurilor economice la nivel global. Publicarea celei de-a 6-a ediţii a raportului precede cu două săptămâni întâlnirea anuală din staţiunea elveţiană Davos. Aici se adună politiceni de nivel înalt, guvernatori de bănci și lideri de afaceri.

Raportul de 50 de pagini listează 37 de riscuri care ameninţă lumea în viitorii 10 ani și pentru care ar trebui luate măsuri încă din 2011. „Lumea este probabil mult mai vulnerabilă la șocuri viitoare decât a fost în ultima jumătate de secol", e de părere reprezentantul de frunte al FEM, Robert Greenhill.

Șase sunt riscurile cele mai pronunţate: riscul datoriilor suverane, al dezechilibrelor economice, al preţuri extrem de instabile la energie, al schimbărilor climatice, al conflictelor geopolitice și al crizei fiscale. Dintre acestea cele mai mari două riscuri, prin interconectarea lor, sunt riscul datoriilor suverane și al dezechilibrelor economice.

„Politicile fiscale nu sunt sustenabile în cele mai industrializate economii. În absenţa unor corecţii structurale cu bătaie lungă, vom avea un risc ridicat al datoriilor suverane", susţine Daniel Hofmann, economist șef la Zurich Financial Services, care a contribuit la raportul FEM. La întâlnirea de anul trecut datoriile au fost în topul riscurilor raportului în mijlocul suspiciunilor privind incapacitatea de plată a Greciei. De atunci criza din zona euro s-a extins asupra Irlandei, cu presiuni majore asupra Portugaliei și Spaniei.

Conectat cu acest risc este riscul dat de dezechilibrul între economii. S-a observat o creștere fulminantă a pieţelor emergente în timp ce în lumea dezvoltată condiţiile nu sunt deloc cele mai atrăgătoare. Astfel de dezechilibre cresc riscul protecţionismului, al războiului valutelor.

O altă serie de pericole interconectate sunt riscurile de reducere a resurselor de hrană, apă și energie. Preţurile alimentelor la nivel global trădează riscurile unei inflaţii. Conform agenţiei responsabile din cadrul ONU, preţurile la alimente au doborât la finalul lui 2010 un nou record. Schimbările climatice și alte dezastre naturale au dus la creșterea preţurilor alimentelor și a cererii generale, ridicând de asemenea și riscul speculaţiilor.

O slăbiciune administrativă regională care devine contagioasă este un alt risc major luat în calcul într-o lume interconectată. Raportul FEM arată nevoie de cooperare globală crescută între guvernele ţărilor. Este menţionat de asemenea și riscul statelor care alimentează activităţi economice ilegale pentru menţinerea intereselor regionale. Riscul evidenţiat este acela ca statele respective să ajungă la mâna grupărilor de crimă organizată și să cunoască o subminare a legii. La nivel global valoarea comerţului ilicit se ridică undeva între 7 și 10% din economia mondială. În 2009 a fost de 1.3 trilioane de dolari și, conform raportului FEM, este în creștere.

Raportul Forumului Economic este realizat în urma consultării a 580 de lideri și formatori de opinie și alţi 50 de consultanţi experţi din întreaga lume, în cadrul a 18 workshopuri. Întâlnirea Forumului Economic Mondial are loc anual în staţiunea elveţiană Davos, și are deja o vechime de peste 4 decenii. Anul acesta Forumul de la Davos evenimentul se va desfășura între 26-30 ianuarie 2011.