Francul elveţian va fi "apărat cu orice preţ"

27

Banca Naţională a Elveţiei a șocat pieţele marţi, 6 septembrie, după ce a anunţat o rată minimă de schimb valutar între euro și francul elveţian. Reuters scrie că, folosind un limbaj dintre cele mai dure din era modernă, BNE a spus că nu va tolera un curs mai mic de 1,20 franci elveţieni pentru un euro și își va apăra interesele cumpărând alte valute în cantităţi nelimitate.

Banca Naţională a Elveţiei (BNE) a șocat pieţele marţi, 6 septembrie, după ce a anunţat o rată minimă de schimb valutar între euro și francul elveţian. Reuters scrie că, folosind un limbaj dintre cele mai dure din era modernă, BNE a spus că nu va tolera un curs mai mic de 1,20 franci elveţieni pentru un euro și își va apăra interesele cumpărând alte valute în cantităţi nelimitate.

„Situaţia curentă ne ameninţă acut economia și piaţa de muncă. Poartă cu ea riscul unei recesiuni și a unei evoluţii deflaţionare", a spus șeful BNE Philipp Hildebrand. „BNE va impune cursul minim de schimb cu cea mai fermă hotărâre și este pregătită să cumpere valute în cantităţi nelimitate."

Analiștii sunt de părere că BNE își poate apăra moneda întrucât are autoritatea de a tipări bancnote. Rezerva valutară a băncii este de peste 227 de miliarde de euro. „Buzunarele BNE sunt foarte adânci, așa că ar trebui să aibă succes în demersul de a stabiliza rata de schimb peste 1,20", e de părere economistul Commerzbank Ulrike Rondorf.

După anunţ, francul elveţian a pierdut 8,5% ajungând la un curs de 1,203 pentru un euro. „Este cea mai mare mișcare valutară pe care am văzut-o", e de părere economistul șef al World First, Jeremy Cook. „Prin comparaţie, diminuează orice mișcări făcute după Lehman Brothers sau alte evenimente geopolitice majore din ultimul deceniu."

BNE a mai avut o astfel de rată minimă în 1978, la nivelul de 0,80 franci elveţieni pentru o marcă germană. Decizia a avut succes pe termen scurt, dar a dus la inflaţie pe termen lung.

Măsura ar trebui să ajute și economiile din estul Europei, unde multe credite sunt luate în franci elveţieni. În Ungaria două treimi din credite sunt luate în franci elveţieni, iar în Polonia jumătate. În România 50.000 de credite sunt luate în aceeași monedă, însumând 3,27 miliarde de franci.

Potrivit analiştilor de la Ziarul Financiar, printre efectele negative ale aprecierii francului elveţian în raport cu moneda europeană se numără:

– Scumpirea ratelor la creditele denominate în franci pentru persoanele care îşi obţin veniturile în alte monede.

– Afectează veniturile companiilor elveţiene prin reducerea competitivităţii exporturilor acestora.

– Loveşte veniturile Elveţiei din turism, în condiţiile în care face mai scumpe produsele şi serviciile pentru străini.

– Reduce puterea de cumpărare în Elveţia.