Topul universităţilor din România, după standardele UE

356

Doar 12 dintre universităţile româneşti au fost clasificate ca unităţi de cercetare avansată şi educaţie. Alte 15 universităţi au fost cotate ca unităţi de calitate medie, cele mai multe instituţii, inclusiv cele particulare, clasându-se în ultima categorie.

Ierarhizarea universităţilor româneşti, făcută de Asociaţia Universităţilor Europene, va ajuta la finanţarea diferenţiată a unităţilor de învăţământ,după criterii de performanţă. Clasificarea a fost făcută pe baza informaţiilor furnizate de instituţiile de învăţământ, prin intermediul unui chestionar.

Conform noii legi a Educaţiei clasificarea universităţilor presupune trei grupe:1. universităţi de cercetare avansată şi educaţie 2. universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică 3. universităţi centrate pe educaţie

Potrivit ministrului Educaţiei, citat de Mediafax, aproximativ 80% din locurile la doctorat vor reveni universităţilor din categoria cercetare avansată şi educaţie.

De asemenea, Ministerul va ţine cont de această clasificare în repartizarea locurilor de care dispun rectoratele. Pentru anul universitar 2011 – 2012, cifra de şcolarizare pentru ciclul universitar de licenţă va fi de 62.850, pentru învăţământul universitar de master sunt 35.600 de locuri , iar pentru ciclul doctoral vor fi aproximativ 3.500 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern din aprilie 2011.

Ziarul Gândul precizează că singura opţiune prin care universităţile din ultima categorie vor mai putea avea programe de master şi doctorat este prin finanţare “punctuală” către programele de master foarte bune. “Finanţarea va merge strict acolo unde se află calitatea,” a subliniat ministrul educaţiei. “Aşadar, universităţile centrate pe educaţie vor primi locuri bugetate la licenţă şi, în cazul în care au programe de master de calitate, un anumit număr de locuri pentru master, dar direcţionate strict către programele de master de calitate, nu şi către cele slabe. Nu cred că vreun cetăţean român vrea să finanţeze din banii lui fabrici de masteranzi în universităţi care nu pot să ofere calitate,” a mai spus ministrul Funeriu.

Iată clasificarea obţinută de Asociaţia Universităţilor Europene:

Categoria I: Universităţile de cercetare avansată şi educaţie

Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol-Davila” din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, Universitatea “Politehnica” din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică din Timişoara.

Categoria II: Universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică

Universitatea de Vest din TimişoaraUniversitatea din CraiovaUniversitatea “Transilvania” din BraşovUniversitatea “Ovidius” din CosntanţaUniversitatea “Dunărea de Jos” din GalaţiUniversitatea “Lucian Blaga” din SibiuUniversitatea din OradeaŞcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din BucureştiUSAMV din IaşiUSAMV din TimişoaraUSAMV din BucureştiUMF din TimişoaraUMF din CraiovaUniversitatea Tehnică de Construcţii din BucureştiUMF din Târgu Mureş

Tot în categoria universităţilor de educaţie şi cercetare se înscriu şi instituţiile cu profil militar, universităţile de arte şi cele din domeniul sportiv:

Academia Tehnică Militară din Bucureşti, Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov, Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” din Bucureşti, Academia Navală “Mircea Cel Bătrân” din Constanţa, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” din Bucureşti, Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti, Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi ,Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Târgu Mureş.

Categoria III: Universităţi centrate pe educaţie

Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea “Ştefan Cel Mare” din Suceava, Universitatea “Valahia” din Târgovişte, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, Universitatea Romano-Americană din Bucureşti, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea din Piteşti ,Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, Universitatea “Constantin Brancuşi” din Târgu Jiu, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Universitatea de Nord Baia Mare, Universitatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea din Petroşani, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, Universitatea Creştină Partium din Oradea, Universitatea Emanuel din Oradea, Universitatea “Apollonia” din Iaşi, Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, Universitatea Hyperion din Bucureşti, Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureş, Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgu Mureş, Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte “Gheorghe Cristea”, Universitatea “Tibiscus” din Timişoara, Universitatea Româno-Germană din Sibiu, Universitatea Andrei Şaguna Constanţa, Universitatea “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, Institutul Teologic Penticostal din Municipiul Bucureşti, Institutul Teologic Baptist Bucureşti, Universitatea ARTIFEX din Bucureşti, Universitatea “Danubius” din Galaţi, Universitatea “Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi, Universitatea “Avram Iancu” din Cluj-Napoca, Universitatea “Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, Universitatea “Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Universitatea “George Bacovia” din Bacău, Universitatea “Athenaeum” din Bucureşti, Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, Institutul de Administrare a Afacerilor din Bucureşti, Universitatea “Mihai Eminescu” din Timişoara, Universitatea Financiar – Bancară Bucureşti, Universitatea George Bariţiu din Braşov, Universitatea Bioterra din Bucureşti.