Grevă de proporţii în spitalele din Croaţia

47

Medici și infirmieri din cele mai multe spitale croate au intrat ieri în grevă pentru a protesta împotriva diminuării salariilor cadrelor medicale, măsură impusă de guvernul croat pentru ameliorarea crizei economice.

Nu mai puţin de 46.000 de medici și infirmieri, cumulând 70% din totalul personalului medical croat, sunt estimaţi a participa la această acţiune spun sindicatele. Medicii generaliști și cei din sectorul de urgenţe nu au intrat în grevă.

În ceea ce este prima grevă a medicilor croaţi de după anul 2005, sindicatele cer restabilirea unor drepturi ale angajaţilor din sectorul medical, între care remunerarea orelor suplimentare și a celor petrecute în centre de permanenţă, drepturi care au fost retrase în luna iunie a acestui an.

În total, reducerea bugetară obţinută prin renunţarea la aceste drepturi este de 110 milioane de euro anual, o sumă importantă pentru bugetul croat, mai ales în condiţiile în care, așa cum spune Rajko Ostojicji, ministrul Sănătăţii, deficitul bugetar a atins, în august, 3,8% din PIB.

Economia locală va continua să se contracteze în acest an, cu aproximativ 0,4%, în timp ce guvernul va continua să reformeze sectorul public supradimensionat, pentru a revigora economia statului care, începând din luna iulie, este membru al Uniunii Europene.