Impasul guvernului american, după 10 zile

19

Zece zile au trecut de la blocajul general declanșat la Washington de imposibilitatea Camerei Reprezentanţilor și Senatului de a ajunge la un acord privind bugetul fiscal pentru anul 2014. Negocierile între Casa Albă și reprezentanţii republicanilor continuă în vederea evitării intrării statului în incapacitate de plată.

După o întrevedere de o oră între președintele american și 20 de reprezentanţi ai republicanilor, liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor părea să anunţe un progres important. „Echipele noastre vor continua să discute în această seară (joi, n.r.). Președintele a spus că își va consulta administraţia și sper că vom putea întrezări un mod de a avansa ulterior", a spus Cantor.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Obama declara că acesta este „fericit" că o propunere a republicanilor de ridicare temporară a plafonului datoriei de stat a fost aparent acceptată de părţile implicate la negociere. Măsura ar da timp pentru negocierea bugetului, aprecia John Boehner, președintele Camerei Reprezentanţilor, într-o declaraţie pentru MarketWatch.

Potrivit propunerii republicanilor, plafonul datoriei de stat ar urma să fie ridicat până la 22 noiembrie, pentru a evita riscul unui default. Chiar dacă ar putea constitui amânarea care să permită reluarea negocierilor privind bugetul, măsura nu ar debloca însă integral statul federal.

Planul evaluat în ședinţa de joi seara nu a fost adoptat printr-o decizie definitivă. Deși un purtător de cuvânt al președintelui Camerei Reprezentanţilor a salutat reuniunea drept „o conversaţie utilă și productivă", totuși Casa Albă a rezumat eficienţa ei spunând că „în urma unei discuţii despre posibile modalităţi de avansare, nu s-a efectuat vreo opţiune specifică". Potrivit comunicatului Casei Albe în care figurează și declaraţia anterioară, se mai spune că „președintele speră să continue să înregistreze progrese împreună cu membrii celor două partide (republican și democrat, n.r.)".

Optimismul de la Washington mai diminuează din presiunile de pe Wall Street, atenuând într-o oarecare măsură îngrijorările investitorilor privind posibilitatea unui default al datoriilor care ar putea avea consecinţe economice negative. Impasul privind plafonul datoriilor de stat a afectat deja pieţele, însă vestea unei posibile soluţii a redresat bursele americane.

Analiști Reuters apreciază totuși că, „deși dezastrul este abătut, pentru moment, întreaga dispută ar putea fi reaprinsă atunci când acordul temporar expiră." În plus, potrivit administraţiei Obama, în cazul în care Congresul nu va crește plafonul datoriilor la 16,7 trilioane de dolari, până la 17 ocrombrie, SUA s-ar afla în imposibilitatea de a-și plăti datoriile.

Ce impact ar putea avea această situaţie? În cuvintele secretarului Trezoreriei, Jack Lew, „ar fi haos". Lew a spus unei comisii a congresului că incapacitatea Statelor Unite de a-și achita datoriile ar putea declanșa o criza financiară profundă. Și că, de când Statele Unite au atins plafonul datoriilor în luna mai, trezoreria a fost nevoită să apeleze măsuri extraordinare pentru a-și putea plăti datoriile, însă acestea s-ar putea epuiza pe 17 octombrie, relatează BBC.

În paralel cu dezbaterile la nivel înalt, fluctuaţiile opiniei publice menţin majoritatea americanilor de partea președintelui american, democrat. Nu mai puţin de 53% dintr americanii intervievaţi pentru un sondaj NBC/Wall Street Journal consideră că republicanii sunt vinovaţi de blocarea guvernului, în timp ce 31% dintre ei îl acuză pe președinte.