Infracţionalitatea extremă ameninţă să înghită orașul Sao Paulo

185

Tâlhăriile și crimele au atins cote dramatice în capitala financiară a Braziliei, Sao Paulo, cel mai mare oraș al ţării. Valul de infracţionalitate ar putea afecta puternic economia locală și ar putea avea implicaţii politice de nivel naţional, scrie The Guardian.

Nu mai puţin de 622 de omucideri au avut loc în Sao Paolo în primele șase luni ale anului curent, cu 21% mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2011, spun statistici guvernamentale. Aceeași sursă a indicat o creștere cu 8% a numărului de furturi. Astfel, în orașul cu peste 11 milioane de locuitori au loc zilnic circa 319 tâlhării.

Economiștii spun că nivelul ridicat al infracţionalităţii a dus la crearea așa-numitului „cost brazilian" – o expresie care sintetizează ideea că Brazilia este unul dintre locurile în care este cel mai costisitor să faci afaceri.

De exemplu, brazilienii cheltuie anual circa 8 miliarde de dolari numai pe securitatea privată. Asigurările se vând la preţuri uriașe faţă de standardele globale, fiindcă băncile și firmele de asigurări își iau, la rândul lor, măsuri de protecţie.