La revedere, BRICS?

147

Reprezentanţii Băncii Goldman Sachs au anunţat săptămâna trecută că investitorii nu mai sunt interesaţi de cele cinci economii emergente (ce alcătuiesc BRICS), ci de patru alte economii: Mexic, Indonezia, Coreea de Sud şi Turcia, grupate sub denumirea MIST.

Economiile MIST au crescut în ultimul an cu 12%, în comparaţie cu fondul de investiţii pentru statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

În plus, în ultimul deceniu, economiile statelor MIST s-au dublat şi continuă să prospere în ciuda problemelor economice cu care se confruntă restul lumii, în principal Europa şi SUA.

Analiştii economici declară însă că, deşi ritmul de creştere economică al statelor din MIST l-a depăşit pe cel al BRICS, randamentul nu se apropie de cel al celor mai puternice cinci state ale lumii. Anul trecut, produsul intern brut al economiilor MIST a fost de 3,9 trilioane de dolari, în timp ce BRICS a înregistrat un PIB de 13,5 trilioane de dolari, din care numai China a avut un PIB de 7,3 trilioane.