Preşedintele Assad, într-o apariţie TV inedită

14

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a apărut marţi, pentru prima dată după atacul de la Damasc din 18 iulie, într-un interviu difuzat de televiziunea publică.

Apariţia sa vine într-un moment de vârf al speculaţiilor că președintele ar fi părăsit Siria și este cu atât mai inedită cu cât președintele era şi însoţit de emisarul ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Cei doi au pus în scenă un show de solidaritate, într-unul din momentele cele mai dificile pentru guvernul Assad.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi-a exprimat marţi hotărârea de a anihila rebeliunea cu care se confruntă regimul său politic. Iar emisarul iranian l-a asigurat de susţinerea Teheranului pentru a-i elimina pe cei care vor să destrame Siria, potrivit agenţiei oficiale de presă siriene Sana, citată de AFP.

„Poporul sirian şi guvernul său sunt decişi să cureţe ţara de terorişti şi să combată terorismul fără tăgadă", i-a declarat Assad lui Said Jalili, emisarul lui Khamenei. „Iranul nu va permite niciodată să fie ruptă axa rezistenţei, al cărei stâlp esenţial este Siria", a răspuns Jalili.

Din persepectiva Iranului, cei care vor să destrame Siria sunt Statele Unite, Israelul, Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia, care oferă ajutor insurgenţilor sirieni. Insurgenţii şi Statele Unite acuză, la rândul lor, Iranul, că susţine Damascul din punct de vedere militar.

Adjunctul ministrului iranian de Externe anunţat luni că Teheranul va organiza „o reuniune consultativă" a reprezentanţilor statelor care au „poziţii realiste" privind situaţia din Siria.