Mitt Romney: Economia Poloniei este un exemplu pentru lume

62

Aflat într-o vizită în Polonia, zilele acestea, candidatul republican la președinţia SUA, Mitt Romney a lăudat Polonia ca un model de piaţă liberă și disciplină bugetară. Polonia este singura ţară din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice şi financiare monetare. Economia ţării continuă să avanseze mult mai rapid decât alte economii europene. Analiștii au numit acest fenomen „miracolul polonez".

„Astăzi, când unii se întreabă cum se poate ieşi din recesiune şi din criza economică, răspunsul este «uitaţi-vă la Polonia». Ieri, unul dintre liderii polonezi mi-a împărtăşit un adevăr economic care a fost de mult uitat de restul lumii: «Este simplu. Nu te împrumuţi mai mult decât poţi să dai înapoi»", a spus Romney, citat de EUobserver.

Posibilul contracandidat al lui Obama la poziţia de președinte este de părere că evoluţia ţării se datorează influenţei reduse a guvernului. Poziţia lui Romney a fost însă criticată de analiștii AP, care susţin că guvernul are o prezenţă puternică în vieţile oamenilor.

Ziarul Financiar punctează că rolul pe care guvernul și-l asumă în Polonia este chiar mai mare decât rolul pe care și-l asumă guvernul american în Statele Unite. În plus, cheltuielile totale ale guvernului raportate la PIB au fost, anul trecut, cu 3 procente mai mari în Polonia decât în SUA, mai exact 44%.

Unii comentatori polonezi au apreciat că discursul lui Romney a fost, de fapt, o încercare de a atrage voturile celor zece milioane de americani de origine poloneză. De asemenea, ei au atras atenţia că politicianul nu a spus nimic despre ridicarea cerinţei vizei pentru vizitatorii polonezi.