Maltratarea copiilor lasă urme în materia albă a creierului

43

O echipă de cercetători americani a descoperit perturbări la nivelul materiei albe la adolescenţii expuşi la tratamente abuzive în timpul copilăriei, lucru care ar explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, observate frecvent la tinerii care au fost maltrataţi în copilărie.

Rezultatele publicate în revista Neuropsychopharmacology arată că perturbările observate la nivelul materiei albe, care facilitează comunicarea între diferitele zone ale creierului, pot fi legate de un risc crescut de tulburări psihiatrice, în special depresie, comportamente de dependenţă şi utilizare de droguri.

Modificările la nivelul materiei albe au fost observate pe un grup de 19 adolescenţi, care au fost victime ale unor violenţe psihice sau abuzuri sexuale sau au asistat la scene de violenţe în cadrul familiei lor timp de şase luni înainte de împlinirea vârstei de 12 ani. La cinci ani diferenţă, cinci dintre tineri au dezvoltat depresii şi patru au devenit dependenţi de droguri.

Prin comparaţie, dintr-un grup de 13 adolescenţi care nu au fost nici subiecţii, nici martorii unor violenţe, doar unul a dezvoltat o depresie şi doar unul a devenit dependent de droguri.