Noul proiect de lege al UE, motiv de îngrijorare pentru restaurante, hoteluri şi IMM-uri

35

Proprietarii europeni ai unor afaceri în industria ospitalităţii (care cuprinde hoteluri, restaurante, baruri sau cafenele) şi proprietari de IMM-uri sunt îngrijoraţi de un proiect de lege al UE, care prevede noi măsuri în ceea ce priveşte protecţia datelor.

Parlamentul European prevede ca, prin această lege, afacerile sau firmele care au mai mult de 500 de clienţi pe an, să contracteze un responsabil cu protecţia datelor (DPO) care să asigure că legile referitoare la acestea se îndeplinesc. Însă IMM-urile se opun acestui proiect de lege, deoarece această măsură ar presupune încă un cost în plus, aproximativ 1000 de euro/an.

Comisia Europeană a propus excluderea din acest proiect a firmelor care au mai puţin de 250 de angajaţi, dar Parlamentul vrea ca pragul să fie de 500 de clienţi. Un IMM din Europa are în medie mai puţin de 16 angajaţi, notează Euobserver.

Ideea unui responsabil cu protecţia datelor (DPO) se naşte din nevoia de a asigura păstrarea în siguranţă a datelor furnizate de clienţi, precum nume, adrese, numere de carduri, printre altele. În prezent, Germania este singura ţară care deţine o asemenea figură. Werner Hulsmann, un DPO, care a lucrat în acest domeniu, spunea că această măsură este binevenită, în ciuda costurilor suplimentare pe care le-ar presupune, deoarece ar contribui la diminuarea încălcării legilor de protecţie a datelor.