Sondaj: Croaţia şi Slovenia, cele mai corupte ţări din Europa

54

Croaţia, în curs de aderare la UE, este una dintre cele mai corupte ţări din Europa, iar situaţia Sloveniei, care deja face parte din UE, este şi mai rea, potrivit unui sondaj recent realizat de Emst & Young, o companie de servicii financiare.

Această companie a intervievat membri din conducerea a 3.459 de companii din 36 de ţări din lumea întreagă, dintre care 20 din UE. Aceştia au fost întrebaţi dacă au oferit sau au primit mită pentru obţinerea unor contracte sau a altor beneficii.

În cazul Croaţiei, 90% dintre intervievaţi au declarat că anumite practici corupte sunt foarte răspândite în domeniul afacerilor, iar în Slovenia procentul a fost de 96%, mai mare chiar şi decât al Keniei (94%). Grecia şi Slovacia sunt următoarele în acest clasament al corupţiei, cu un procent de 84%, urmate de Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%) şi Italia (60%). La polul opus se află Franţa (27%), Germania (30%) şi Marea Britanie (37%). Cel mai bun loc însă, îl ocupă Finlanda şi Suedia, unde doar 12% dintre intervievaţi au acuzat probleme de corupţie în ţară, notează Euobserver.

Concluziile companiei au fost că în mare măsură aceste rezultate sunt motivate de criza financiară, situaţie în care lumea nu mai este preocupată de aspectul etic atunci când este vorba de afaceri, spre exemplu. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a revelat că la summit-ul care va avea loc pe 22 mai, vor intensifica lupta împotriva evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale.